SUA vor pune la dispozitia Armatei Romane un sistem ultrasofisticat destinat supravegherii campului de lupta cu scopul instruirii militarilor care vor fi trimisi in Afghanistan.

La inceputul lunii iunie 2012, o serie de militari ai Armatei Romaniei vor incepe instruirea pentru utilizarea unui Sistem Permanent de Supraveghere Terestra (PGSS) la o unitate a Fortelor Terestre Romane de la Buzau. Sistemul aerostat si programul de instruire pregatesc dislocarea in Afganistan a militarilor romani care vor deservi sisteme PGSS in sprijinul misiunii NATO.

Acest sistem de instruire va fi transferat Fortelor Armate ale Romaniei de catre Fortele Armate ale Statelor Unite in sprijinul angajamentului continuu al Romaniei pentru securitatea militarilor americani, romani si altor militari NATO dislocati in Afganistan. Anterior, instruirea militarilor romani care operau PGSS era realizata numai in Statele Unite si necesita deplasarea acestora in SUA inaintea dislocarii.

Programul de instruire de la Buzau va continua sa fie finantat de Guvernul Statelor Unite pentru militarii romani care participa la misiunea ISAF.

PGSS include baloane cu senzori ancorate fie prin cablu, fie pe structuri verticale. Acest sistem, care poate fi instalat si dislocat rapid, intareste capacitatile de supraveghere si recunoastere si furnizeaza comandantilor o cat mai completa imagine a campului de lupta, pentru a proteja militarii de dispozitivele explozive improvizate (IED) si de alte atacuri din partea insurgentilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.