Populatia globala s-a dublat din 1950, iar daca umanitatea nu va face schimbari drastice, colapsul ecologic este inevitabil.

"Daca aceasta situatie persista, daca structurile actuale de productie si consum al resurselor naturale continua si nu se face nimic pentru schimbarea evolutiei, guvernele vor trebui sa isi asume responsabilitatea unui nivel de degradare si repercusiuni fara precedent", precizeaza Achim Steiner, director general al programului ONU, scrie MEDIAFAX.

Potrivit raportului referitor la "Viitorul ecologic al planetei", Geo-5, din cele 90 de obiective considerate prioritare de catre statele membre ale Programului, numai patru au inregistrat progrese semnificative. Printre acestea se afla eliminarea substantelor care afecteaza stratul de ozon. Progrese minore sau aproape de zero s-au inregistrat cu privire la 24 de obiective.

Poluare, poluare: Tarile cu aerul cel mai toxic

In continuare, peste 600 de milioane de persoane nu vor avea acces la apa potabila pana in 2015 iar alti 2,5 miliarde de oameni nu vor avea acces la medicamete.

Cresterea aciditatii apelor marine a provocat o degradare a recifelor de corali cu un nivel de 38% incepand din 1980 incoace, a caror supravietuire este amenintata cu disparitia pana in 2050. In schimb, scurgerile de petrol in mare s-au diminuat in ultimii 20 de ani.

S-au inregistrat de asemenea unele progrese cu privire la 40 de obiective, printre care extinderea zonelor protejate, precum parcurile nationale - la 13% din suprafata terestra - si despadurirea, care a fost redusa de la 16 milioane de hectare pe an in anii '90 la 13 milioane pe an in anii 2000-2010.

Probleme majore

- Emisiile de gaze cu efect de sera s-ar putea dubla in urmatorii 50 de ani, odata cu cresterea temperaturii medii cu peste 3 grade.
- Numarul inundatiilor a crescut cu 230% intre 1980 si 2000, iar al perioadelor de seceta cu 38%.
- Degradarea biodiversitatii, determinanta pentru viata oamenilor, a sporit, iar 20% dintre speciile de vertebrate sunt amenintate cu disparitia.

Planeta Pamant in rol principal: Sapte documentare ecologiste

Citeste si:
Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli...
Raportul „Educația privind...

Oamenii ar avea la dispozitie 100 de ani sa rectifice aceste probleme, altfel un colaps ecologic este inevitabil.

Schimbarile climatice, cresterea populatiei mondiale si pagubele provocate mediului inconjurator ar putea conduce la prabusirea ecosistemului planetei noastre in cateva generatii, avertizeaza un grup de cercetatori intr-un studiu publicat miercuri de revista stiintifica Nature.

Autorii documentului, redactat pe baza investigatiilor a 22 de experti, afirma ca 'punctul fara de intoarcere', in care schimbarile ireversibile din biosfera pot avea efecte catastrofale asupra umanitatii, ar putea surveni intr-un secol, scrie romanialibera.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.