Guvernele statelor Uniunii Europene doresc excluderea Parlamentului European din procesul de decizie privind un mecanism de evaluare pentru spatiul Schengen.

Potrivit publicatiei European Voice, Romania este singura tara care se opune.

Decizia ar putea declansa proceduri judiciare din partea Comisiei Europene si a Parlamentului European iar aceasta s-ar putea transforma in “cea mai mare confruntare dintre PE si CE de la adopatrea Tratatului de la Lisabona”.

Carlos Coelho, raportorul PE pe tema proiectului unui mecanism pentru evaluarea modului in care statele membre implementeaza regulile Schengen, a declarat ca Parlamentul va lansa actiuni judiciare impotriva Consiliului daca va continua cu acest plan, potrivit mediafax.

Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, un "ghimpe in coasta" UE

Din cele 27 de state membre UE, Romania este singura care se opune acestei decizii. Daca Bucurestiul se va abtine de la vot, acest lucru nu va periclita unanimitatea necesara pentru a schimba baza legala a noului mecanism de evaluare.

Olanda va aproba aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen dupa alegeri

"Rezervele Romaniei se bazeaza pe ideea ca, in iunie 2011, Consiliul (de Ministri) a cerut o reforma a guvernantei Schengen centrata pe comunitate", a declarat un diplomat. "In contextul experientei recente, Romania nu este chiar confortabila cu o abordare exclusiv guvernamentala in acest domeniu", a adaugat acesta. Potrivit unor diplomati, "presiuni masive" sunt exercitate asupra Romaniei pentru a nu bloca schimbarea bazei legale, scrie gandul.info.

Statele membre au acceptat ca Parlamentul sa fie consultat in probleme Schengen si ca responsabilitatea evaluarilor individuale sa fie impartasita cu CE, pentru ca acest proiect sa fie mai putin provocator.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.