Un cardinal se afla printre informatorii de la originea scurgerilor de documente secrete de la Vatican si l-ar fi controlat pe majordomul Papei Benedict a XVI-lea Paolo Gabriele.

"Un cardinal l-a ghidat pe turnator", titreaza cotidianul roman Il Messaggero, in timp ce publicatia milaneza Corriere della Sera scria in capul ziarului "un cardinal printre turnatori".

Jandarmeria Vaticanului l-a arestat pe Paolo Gabriele si a gasit documente confidentiale la domiciliul sau, la aproximativ o luna dupa crearea unei comisii de ancheta insarcinata cu elucidarea cazului scurgerilor de informatii care afecteaza micul stat incepand din ianuarie.

O carte publicata in urma cu opt zile in Italia contine un numar fara precedent de documente confidentiale ilustrand numeroase dezbateri interne, cum ar fi situatia fiscala a Bisericii, sau unele scandaluri, ca cel de pedofilie, care afecteaza ordinul Legionarilor lui Cristos.

Unul dintre acesti "turnatori" anonimi, intervievat de cotidianul La Republica, apreciaza ca cel care se afla la originea scurgerii orchestrate "actioneaza in favoarea Papei".
"Deoarece scopul informatorilor este sa dezvaluie coruptia din Biserica in acesti ultimi ani", motiveaza aceasta sursa, scrie MEDIAFAX.

"Adevaratii conducatori sunt cardinalii. Iar apoi sunt episcopi, secretari si pestii mici", adauga el.

Intre informatori "exista cei care i se opun cardinalului secretar de stat Tarcisio Bertone, cei care cred ca Benedict al XVI-lea este prea slab sa conduca Biserica si cei care cred ca este momentul oportun pentru a avansa", afirma aceeasi sursa sub protectia anonimatului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.