Organizatia Amnesty International a denuntat incalcarea "regulata" a libertatii de exprimare in Rusia in 2011.

Autoritatile ruse "impiedica in mod regulat opozitia sa se faca auzita", interzicand manifestatiile acesteia sau arestand manifestanti "pasnici", pe fondul "intensificarii contestarii care a marcat 2011", a declarat Serghei Nikitin, responsabil al filialei ruse a Amnesty International, prezentand raportul anual al organizatiei.

Aceasta contestare a regimului, inedita de la sosirea la putere a presedintelui Vladimir Putin, a fost provocata de "fraude electorale" la alegerile legislative din 4 decembrie, "coruptia si simularea unor proceduri democratice", a apreciat Nikitin.

ONG-ul subliniaza ca autoritatile mentin in continuare "controlul strict" asupra presei, numai Internetul ramanand o "zona relativ libera".

"Activistii pentru drepturile omului si jurnalistii continua sa faca fata opresiunii si amenintarilor, inclusiv din partea functionarilor ale caror abuzuri le denunta
", potrivit Amnesty, relateaza MEDIAFAX.

Pe de alta parte, majoritatea anchetelor privind uciderea unor jurnalisti si activisti pentru drepturile omului din Rusia, in special a jurnalistei Anna Politkovskaia (2006) si a activistei cecene Natalia Estemirova (2009), nu au dus la nici un rezultat pana in prezent, releva organizatia.

Amnesty mai noteaza ca reforma politiei implementata in 2011 "nu a contribuit la lupta impotriva impunitatii" de care se bucura politistii si ca dezvaluirile privind cazuri de "tortura si rele tratamente au fost foarte numeroase".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.