Franta si-a facut "mai mult decat datoria" in Afganistan si ca nu va furniza nicio "compensatie" in schimbul plecarii trupelor sale pana la sfarsitul lui 2012.

"Nu exista nicio compensatie de achitat sau de considerat, noi ne-am facut mai mult decat datoria si amintesc pierderile franceze: 83 de oameni si-au pierdut viata, numerosi au fost raniti si vreau sa salut curajul si sacrificiul acestora", a declarat Hollande la incheierea summitului NATO.

"Consideram ca misiunea noastra in ceea ce priveste actiunea si lupta s-a terminat", a insistat acesta.

Seful statului a confirmat astfel ca "trupele de lupta se vor retrage la sfarsitul lui 2012" si a adaugat ca "elemente" militare vor ramane pe teritoriul afgan pentru "actiuni de formare" a soldatilor si politistilor in cadrul unui tratat de prietenie franco-afgan semnat in ianuarie 2012 si pentru "repatrierea materialelor noastre", scrie MEDIAFAX.

Francois Hollande a mentionat contributiile financiare solicitate de Statele Unite pentru bugetul fortelor de securitate afgane incepand cu 2015, evaluate la 4,1 miliarde de dolari pe an.

"Pentru ca dupa 2014, noua ca si celorlati parteneri ni s-a solicitat o contributie. Nu am raspuns. In principiu, putem privi (dar) nu am fixat suma, nu suntem legati de ceea ce pot face Germania sau alte state", a spus acesta.

"Am pus o conditie, aceea de a sti daca eventualele contributii vor fi controlate efectiv", a concluzionat Hollande.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.