Masurile de austeritate aplicate de Guvernul portughez ameninta drepturile omului si au afectat in mod "disproportionat" tinerii, persoanele varstnice si romii, a apreciat comisarul Consiliului Europei (CoE) pentru drepturile omului, la finalul unei vizite in Portugalia.

"Austeritatea bugetara (...) a afectat in mod disproportionat drepturile grupurilor celor mai vulnerabile, in particular ale tinerilor, ale persoanelor in varsta si romilor. Este esential sa fie incluse drepturile omului in strategiile economice si mai ales intr-un context de austeritate sa nu fie uitati cei mai vulnerabili", a conchis Nils Muiznieks intr-un comunicat, la finalul unei vizite de trei zile in Portugalia relateaza AFP.

"Trebuie schimbata politica daca vedem ca efectele asupra grupurilor precare sunt disproportionate", a adaugat el.

Afectata de criza datoriilor, Portugalia a obtinut in mai 2011 un ajutor din partea Uniunii Europene si Fondului Monetar International in valoare de 78 de miliarde de euro. In schimb, statul aplica o politica de austeritate fara precedent care a agravat recesiunea si a provocat o crestere a ratei somajului care depaseste in prezent 15 la suta.

In acest context, "neglijenta" fata de persoanele varstnice si copii risca sa se agraveze, a avertizat Muiznieks, subliniind ca potrivit informatiilor pe care le-a primit "un numar tot mai mare de copii din Portugalia renunta la scoala pentru a-si gasi un loc de munca si a-si ajuta familia".

Comisarul si-a exprimat ingrijorarea privind impactul asupra celor 40.000-60.000 de romi din Portugalia, care "continua sa faca obiectul segregarii si discriminarii". "Este esential nu numai sa ajutam romii, ci si sa combatem prejudecatile si stereotipiile din randul populatiei", a subliniat el, potrivit MEDIAFAX.

Comisarul a salutat insa eforturile Guvernului in special in ceea ce priveste implementarea, anul trecut, a unui program de "urgenta sociala" pentru a preveni efectele crizei financiare.

Citeste si:
Importanța vizierelor de protecție pentru siguranța angajaților
Importanța vizierelor de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.