"Marea coalitie" germana ii deschide Angelei Merkel calea spre actiuni concrete

Cele trei formatiuni politice ale "marii coalitii" ce va guverna Germania (UCD, UCS si SPD) si-au dat acordul, in cadrul unor congrese separate, cu textul programului de guvernare definitivat de negociatori. Angela Merkel, subliniaza corespondentii de presa la Berlin, are de acum cale libera pentru a propune si a incepe punerea urgenta in aplicare a unor masuri de relansare economica. Un singur pas mai are de trecut - confirmarea sa de catre Bundestag, saptamana viitoare, in functia de cancelar.

In acest sens, coalitia care se va afla la conducerea Germaniei intentioneaza sa obtina 20 miliarde de euro prin vanzarea unor active de stat si majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA), potrivit obiectivelor stabilite pentru bugetul pe 2007, a declarat luni, cancelarul desemnat Angela Merkel. Potrivit acesteia, sumele vor contribui la acoperirea deficitului bugetar de 35 de miliarde de euro (41 de miliarde de dolari), prevazut in 2007. Merkel a mai spus ca 10 miliarde de euro vor fi obtinute prin majorarea cu 2% a Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA), iar alte 10 miliarde de euro prin vanzarea unor active federale.

Gerhard Schroeder spune adio Partidului Social-Democrat

In cadrul congresului Partidului Social-Democrat german (SPD), intrunit la Karlsruhe, Gerhard Schroeder si-a luat ramas bun de la partenerii sai politici, alaturi de care s-a aflat la putere mai bine de sapte ani de zile, transmite Agentia Reuters. "Am facut din Germania o tara mult mai moderna, mult mai deschisa lumii si mai dreapta", a declarat Schroeder in fata celor 500 de delegati ai partidului, care si-au rezervat mai bine de 10 minute de ovatii de acum fostului cancelar. Conform declaratiilor prietenilor lui Schroeder, acesta intentioneaza sa se apuce in viitor de pictura. "Schroeder a fost un mare om politic si va fi si un mare pictor", a comentat pictorul italian Bruno Bruni, cunostinta apropiata a cancelarului german.

Saptamana trecuta, Gerhard Schroeder declarase publicatiei "Die Zeit" ca are intentia de a-si relua activitatea de avocat si de a scrie o carte despre cei sapte ani petrecuti la putere, care va fi publicata in toamna anului viitor. Inaintea parasirii scenei politice, Schroeder a tinut sa remarce ca Guvernul constituit de Angela Merkel, in care se afla si opt ministri social-democrati, poarta semnatura SPD. Pentru aceasta insa, Partidul Social-Democrat a trebuit sa renunte la anumite promisiuni electorale si sa se inteleaga cu conservatorii, fapt ce a condus si la unele "insatisfactii", a recunoscut acesta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.