Presedintele american George W. Bush a inceput ieri, in Japonia, un turneu asiatic de o saptamana, care are pe agenda chestiuni delicate ca programul nord-coreean de inarmare nucleara, eforturile pentru un comert mai liber si unitatea in combaterea gripei aviare, scrie Reuters. SUA cauta aliati asiatici pentru a face presiuni asupra Coreii de Nord de a respecta acordul din septembrie, cand a anuntat ca este de acord cu dezarmarea, in schimbul unor garantii de securitate. SUA au reafirmat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca orice acord este conditionat de renuntarea completa a Phenianului la programul sau nuclear, inclusiv la depozitele de armament si la activitatile de imbogatire a uraniului, iar Coreea de Nord trebuie sa faca primul pas.

Nu se asteapta evolutii spectaculoase in dinamica tensionatelor relatii economice ale SUA cu Japonia si China, potrivit consilierilor presedintelui american.

Turneul asiatic este o ocazie pentru Bush de a scapa, chiar daca numai pentru scurt timp, de atacul virulent al democratilor, care il acuza ca a manipulat informatiile secrete pentru a justifica razboiul din Irak. Totusi, ieri, inainte de a pleca spre Japonia, Bush a contraatacat, amintind declaratii ale democratilor din anii 2001, 2002. "Exista probe clare ca Saddam Hussein lucreaza intr-un mod agresiv la programul nuclear", a spus Bush, citandu-l pe senatorul democrat din Virginia de Vest, John Rockefeller, care a facut aceasta afirmatie intr-un discurs sustinut in 2002. Rockefeller, care acum este vicepresedintele democrat al Comisiei de Informatii din Senat, s-a numarat, in 2002, printre cei 29 de democrati care au votat in favoarea razboiului.

In Japonia, presedintele Bush se va intalni azi cu premierul Junichiro Koizumi, apoi se va deplasa la Pusan, in Coreea de Sud, pentru a participa la summitul pentru cooperare economica din zona Asia - Pacific. Agentia "Rusia la zi" scrie ca la Pusan este rpevazuta si o intalnire Bush - Putin. Partea cea mai dificila a turneului este considerata insa intrevederea de la Beijing cu presedintele chinez Hu Jintao.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.