Turcia a refuzat participarea Israelului la urmatorul summit al NATO deoarece acesta nu si-a prezentat scuzele pentru moartea unor cetateni turci in 2010.

"Nu ne-am dat acordul cu privire la acest subiect", a declarat acest responsabil aflat sub anonimat, amintind ca "NATO este o alianta din care Israelul nu face parte", inainte de summitul Aliantei prevazut pentru 20 si 21 mai la Chicago, in Statele Unite.

"Nu credem ca Israelul ar trebui sa ia parte la un astfel de forum", a adaugat acesta.

Israelul spera sa poata participa la summit in cadrul unui program de cooperare cu Alianta Atlantica, Dialogul mediteranean, a transmis presa turca.

Conform surselor diplomatice citate de Hurriyet Daily news, ministrul turc al Afacerilor Externe Ahmet Davutoglu a reactionat in cadrul unei reuniuni ministeriale a NATO la criticile ridicate de anumiti aliati afirmand ca "problemele bilaterale nu trebuie aduse in cadrul Aliantei", mentionand ca "Turcia nu poate considera un stat care a ucis cetateni turci in ape internationale ca fiind un partener", potrivit MEDIAFAX.

Turcia, condusa de un guvern islamic-conservator care sustine cu ardoare cauza palestiniana, are relatii tensionate cu Israelul dupa ce un commando israelian a ucis noua cetateni turci care incercau sa treaca de blocada catre Fasia Gaza la bordul unui feribot turc, Mavi Marmara, in mai 2010 in ape internationale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.