Parchetul General din Franta a initiat o ancheta impotriva Agentiei France-Presse, dupa difuzarea rezultatelor sondajelor efectuate la iesirea de la urne inainte de incheierea procesului de vot.

Mai multe publicatii si site-uri au difuzat, duminica, rezultatele exit-poll-urilor la putin timp dupa ora 18.00 (19.00, ora Romaniei), desi acest lucru era interzis inainte de ora 20.00 (21.00, ora Romaniei).

Alegerile din Franta: Ancheta pentru publicarea estimarilor

Parchetul din Paris a comunicat ca a declansat o ancheta care vizeaza Agentia France-Presse, doua publicatii din Belgia, una din Elvetia, un site din Noua Zeelanda si un jurnalist belgian care a difuzat rezultatele sondajelor exit-poll pe Twitter.

"Dat fiind ca mai multe institutii de presa din strainatate difuzasera estimari bazate pe rezultate preliminare ale sectiilor de vot, AFP a pus permanent la dispozitia abonatilor sai informatiile pe care le avea despre estimari. Difuzarea acestor informatii catre publicul larg este responsabilitatea stricta a clientilor AFP
", se arata intr-un comunicat al agentiei de stiri, care subliniaza ca pe site nu au fost difuzate informatii inainte de ora 20.00 (21.00, ora Romaniei), scrie MEDIAFAX.

Comisia Nationala pentru Verificarea Campaniei Electorale avertizase vineri in legatura cu riscurile difuzarii sondajelor la iesirea de la urna inainte de inchiderea sectiilor de vot, subliniind ca exista riscul preluarii si publicarii rezultatelor pe site-uri de socializare.

"AFP are flux francez si international; cum sa ii lasam pe clientii nostri sa primeasca din partea concurentilor internationali informatii despre alegerile prezidentiale din Franta, iar noi sa nu difuzam nimic!? Ar fi fost un nonsens jurnalistic", a explicat Emmanuel Hoog, presedintele AFP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.