Parlamentul European a aprobat acordul prin care UE va transfera autoritatilor americane datele pasagerilor curselor aeriene transatlantice.

Toti europarlamentarii romani au votat pentru acest acord, mai putin Renate Weber (PNL-ALDE), Victor Bostinaru (PSD-S&D) si Adrian Severin (independent).

Renate Weber s-a declarat revoltata de felul in care Comisia Europeana negociaza acordurile cu Statele Unite. “Tot timpul cedam, dar nu primim nimic in schimb”, a declarat aceasta, mentionand si alte probleme cu referire la continutul acordului ca limbajul vag la unele articole, probleme cu definirea si listarea infractiunilor in legatura cu care pot fi folosite aceste date sau probleme la nivelul companiilor aeriene.

- Ce date primeste Departamentul de Stat al Statelor Unite

Passenger Name Record (PNR) – este numele sub care apar datele pasagerilor, care sunt furnizate companiilor inaintea cursei.

Aceste date despre pasageri erau transmise autoritatilor americane si pana acum (din 2007), insa in baza unui acord provizoriu si dupa un sistem pull (SUA are acces la toate datele), fata de sistemul push din noul acord (datele sunt furnizate la cerere).

SUA vor putea accesa timp 30 de zile, toate datele pasagerilor care au zburat din UE in SUA inclusiv etnia, rasa, orientarea sexuala sau sanatatea fizica si psihica a pasagerilor. Dupa sase luni, datele devin anonime, urmand sa fie accesibile doar in anumite conditii stricte si transferate dupa cinci ani in banci de date "latente" controlate suplimentar, scrie gandul.

- Reactia Statelor Unite

Intrebata de acest subiect, Ambasada SUA la Bucuresti a facut trimitere la declaratiile reprezentantului american in UE, William E. Kennard, potrivit caruia acordul “este dovada a legaturilor transatlantice puternice si a angajamentului comun de a ne proteja cetatenii".
Pentru a intra in vigoare, acordul trebuie sa fie aprobat si de reprezentantii guvernelor celor 27 de state membre ale Uniunii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.