Europarlamentarul Monica Macovei este de parere ca acest acord reprezinta un instrument eficace in lupta impotriva terorismului si a criminalitatii organizate transfrontaliere.

“Autoritatile SUA au dat numeroase exemple concrete in care datele continute in sistemele PNR s-au dovedit a fi cruciale in stoparea unor actiuni teroriste planificate. Cazurile lui David Headley, Faisal Shahzad or Najibullah Zazi, arestati inainte sa poata duce la indeplinire atacurile teroriste planificate, sunt dovezi puternice ale beneficiului de securitate pe care le aduce acest Acord”, a declarat Monica Macovei.

Monica Macovei considera ca incheierea Acordului este o oportunitate pentru Uniunea Europeana de a avansa negocierile cu SUA pentru aplicarea principiului reciprocitatii in eliminarea vizelor pentru toate statele membre ale UE, inclusiv Romania, Bulgaria, Cipru si Polonia, in cadrul Programului Visa Waiver.

Acordul prevede remedii judiciare si extrajudiciare pentru persoanele care considera ca ele sau datele lor personale au fost tratate necorespunzator, iar autoritatile americane (US Department of Homeland Security) au precizat ca pana in acest moment nu au fost inregistrate plangeri privind abuzarea datelor inregistrate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.