Secretarul general al ONU a recomandat Consiliului de Securitate sa autorizeze o misiune de 300 de observatori ai armistitiului din Siria.

Intr-o scrisoare adresata Consiliului, el estimeaza ca exista o "sansa de progres" in Siria desi incetarea ostilitatilor este "clar incompleta".

"Vreau sa propun o misiune de supraveghere a Natiunilor Unite in Siria (UNSMIS) pentru o perioada initiala de trei luni", a precizat Ban in scrisoarea sa.

"Recomand Consiliului de Securitate sa autorizeze aceasta misiune", a adaugat Ban, care va decide mobilizarea progresiva a misiunii in functie de consolidarea acordului de incetare a focului.

Aceasta "misiune extinsa" va include o "mobilizare initiala a pana la 300 de observatori militari ai ONU". Ei "vor fi mobilizati progresiv pe o perioada de mai multe saptamani, in aproximativ zece locuri din Siria", pentru a controla incetarea ostilitatilor si aplicarea altor puncte ale planului de pace al mediatorului Kofi Annan. Ei vor fi insotiti de consilieri politici si in materie de drepturile omului, dar nu vor fi implicati in furnizarea de ajutor umanitar, scrie MEDIAFAX.

Pentru moment, o misiune preliminara de aproximativ zece observatori, care poate creste la 30 de persoane, se afla pe teren pentru a crea contacte si a pregati o misiune mai completa, in virtutea unei rezolutii a ONU votate sambata trecuta.

Secretarul general al ONU recunoaste ca "incetarea violentei armate sub toate formele este clar incompleta" si ca Damascul "nu si-a indeplinit complet obligatiile" de retragere militara si de incetare a ostilitatilor. El afirma insa ca "nivelul violentelor a scazut net dupa 12 aprilie (data intrarii in vigoare a armistitiului) si ca bilantul victimelor semnalate a scazut in consecinta".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.