Anders Behring Breivik a respins legitimitatea tribunalului si s-a prezentat drept scriitor, in momentul in care judecatoarea l-a intrebat ce meserie are.

Procesul extremistului Anders Behring Breivik, judecat pentru uciderea a 77 de persoane, anul trecut in Norvegia, a inceput.

Breivik este responsabil penal

Breivik a intrat in sala de judecata si, dupa ce i s-au scos catusele, a adresat un salut nazist publicului format din familiile victimelor, supravietuitori si ziaristi. Acest salut, dupa cum explica el in manifestul sau, reprezinta "forta, onoarea si dispretul in fata tiranilor marxisti din Europa", scrie HotNews.

El a pledat nevinovat la inceperea procesului sau pentru acte de terorism.

"Recunosc faptele, dar nu recunosc vinovatia din punct de vedere penal", a spus Breivik, potrivit MEDIAFAX.

Imbracat la costum, Breivik s-a prezentat drept "scriitor" si le-a spus judecatorilor: "Nu recunosc acest tribunal".

Cu fata imbujorata de emotie, Breivik a lacrimat in momentul in care, la tribunal, a fost proiectat filmul de 12 minute, un colaj de fotografii si desene, in care erau prezentate cu precadere imagini ale unor integristi musulmani.

Prima zi a procesului va fi consacrata citirii acuzatiilor si declaratilor preliminare ale procurorilor, Breivik fiind acuzat de "acte de terorism". El va fi audiat marti.

Avocatul lui, Geir Lippestad, a atentionat ca "va fi foarte dificil (...) sa i se asculte explicatiile", avand in vedere si faptul ca "el considera ca nu a mers prea departe" in carnagiul sau pe care il catalogheaza drept "atroce dar necesar".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.