Coreea de Nord planuieste un nou test nuclear in aceeasi zona in care a mai facut astfel de teste in trecut, potrivit unui raport realizat de oficiali din cadrul serviciilor secrete sud-coreene.

Informatiile au aparut intr-un moment in care Coreea de Nord se pregateste sa lanseze o racheta in aceasta saptamana. Potrivit acestora, este foarte probabil ca dupa lansarea acestei rachete, Phenianul sa se foloseasca de criticile comunitatii internationale ca o scuza pentru a realiza un test nuclear la Punggye-ri, in nord-estul tarii, unde a efectuat teste similare in 2006 si 2009.

Potrivit raportului serviciilor de informatii sud-coreene, exista imagini satelitare realizate recent care arata stadiile finale ale unui tunel sapat in zona. Acestea prezinta cantitati mari de pamant si nisip la intrarea in tunel, care au crescut cantitativ in martie, potrivit informatiilor.

Presa oficiala nord-coreeana nu a facut niciun anunt cu privire la planurile de efectuare a unui nou test nuclear. Doi oficiali americani sustin insa ca Statele Unite au, de asemenea, motive sa creada ca Phenianul planuieste o astfel de actiune, transmite MEDIAFAX.

"Inca o data acest lucru arata jocul stralucit prin care stiu cum sa manipuleze lumea. Daca lanseaza o racheta si in lunile urmatoare efectueaza cu succes un test nuclear, in special un dispozitiv cu uraniu, vor trimite lumii un mesaj foarte puternic. Acelasi mesaj pe care au vrut intotdeauna sa il transmita - suntem aici, suntem periculosi, impredictibili si este mai bine sa tratatati cu noi oferindu-ne concesii in bani si alimente", a declarat Andrei Lankov de la Universitatea Kookmin din Seul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.