International5 Aprilie 2012

Lectura de un minut

Germania cauta metode pentru a inlesni accesul strainilor cu inalta calificare pe piata muncii.

Prin intermediul portalului de internet si a liniei de telefon tip hotline potentialii imigranti pot verifica din timp daca diplomele obtinute in tarile de origine sunt compatibile cu exigentele germane. Serviciul de comunicare este, in egala masura, deschis pentru a oferi consiliere in vederea echivalarii documentelor ce atesta calificarea intr-un anumit domeniu.

Scopul acestui demers guvernamental este de a simplifica procedurile de recunoastere a acreditarilor profesionale ale migrantilor si, implicit, de a facilita o mai rapida integrare a acestora, in conditiile in care Germaniei ii lipsesc specialistii.

Noua legislatie adaptata se adreseaza unei game largi de profesii, cu precadere celor in care procesul de calificare este reglementat uniform la nivelul tuturor landurilor federale - medicina, educatie sau justitie, de exemplu. Astfel, detinatorul unei diplome obtinute in strainatate isi poate depune dosarul la institutiile germane iar acestea verifica, in interval de trei luni, daca procesul educational din tara de origine corespunde cu necesarul de cunoastere teoretica si practica solicitat in Republica Federala in momentul angajarii. In cazul unor inadvertente, autoritatile abilitate ofera solicitantului si recomandarile privind completarea studiilor sau, dupa caz, continuarea acestora, scrie MEDIAFAX.

Oficialii germani estimeaza ca aproximativ 300.000 de persoane ar putea beneficia de pe urma acestor noutati legislative, iar ministrul federal al Educatiei, Annette Schawan, a evocat sansele sporite ale "medicilor imigrati de a lucra, pe viitor, ca medici - si nu ca soferi de taxi
".

Citeste si:
Orban, adeptul unei politici de incluziune a celor cu dizabilitati
Orban: Incercam sa realizam...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.