Presedintele american Barack Obama le-a transmis luni liderilor nord-coreeni un mesaj pasnic.

"Vreau sa ma adresez in mod direct liderilor de la Phenian. Statele Unite nu au intentii ostile fata de tara voastra. Vrem pace", a declarat Obama intr-un discurs sustinut in fata unor studenti la Seul.

"In prezent, noi spunem: Phenian, ai curajul sa cauti pacea si sa oferi o viata mai buna nord-coreenilor", a spus el.

Coreea de Nord se pregateste de lansarea unei rachete

"Aceasta epoca este depasita", a insistat Barack Obama inainte de deschiderea unui summit international privind securitatea nucleara, in capitala sud-coreeana.

Pe de alta parte, presedintele american a prevenit Teheranul ca nu mai are mult timp la dispozitie pentru a da dovada de bunavointa si a solutiona pe cale diplomatica diferendul sau cu occidentalii asupra programului sau nuclear. "Ramane timp pentru solutionarea acestui lucru pe cale diplomatica. Eu prefer intotdeauna sa rezolv aceste probleme pe cale diplomatica", insa "timpul preseaza. Iranul trebuie sa actioneze cu seriozitate si intr-un sens al urgentei pe care o necesita acest moment", a declarat Obama, potrivit MEDIAFAX.

Desi Teheranul neaga acest lucru, Israelul si mai multe tari occidentale suspecteaza Iranul ca incearca sa se doteze cu arma atomica sub acoperirea programului sau nuclear civil, ceea ce i-a adus Republicii islamice mai multe serii de sanctiuni internationale.

"Dupa o prima etapa majora cu noul Tratat START, el (presedintele Barack Obama) isi va exprima increderea in faptul ca Statele Unite isi pot reduce stocurile nucleare mentinandu-si in acelasi timp toate capacitatile de disuasiune si angajamentele", a declarat acest oficial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.