Autoritatile egiptene afirma ca au dejucat o tentativa iraniana de a arunca in aer nave israeliene in Canalul Suez.

Detalii cu privire la presupusul complot sunt susceptibile sa conduca la o amplificare a tensiunilor dintre Israel si Iran, afectate de un blocaj cu privire la programul nuclear iranian, care, in opinia unora, ar putea declansa un nou razboi in Orientul Mijlociu. Oficiali israelieni nu au fost in masura sa confirme aceste detalii, dar au subliniat ca este semnificativ faptul ca informatia a fost publicata de Al-Ahram Weekly, o publicatie semioficiala.

Citand procurori de stat, Al-Ahram scrie ca politia egipteana a arestat doi cetateni egipteni acuzati de primirea unor ordine si unor sume de bani de la agenti iranieni
, in vederea aruncarii in aer a unei nave israeliene.

Cei doi par sa fi oferit unui al treilea suspect, Mohammed Zakri, suma de 5,1 milioane de lire sterline (peste 6,1 milioane de euro) in schimbul efectuarii acestui atac. Lui Zakri i s-ar fi spus ca va fi "platit de siiti", o posibila referire la Teheran, scrie MEDIAFAX.

In contextul unor avertizari din partea Iranului, care pare sa fi dorit sa transmita un semnal Israelului si occidentalilor prin faptul ca nave ale sale au traversat Canalul Suez recent, autoritatile de la Cairo au semnalat celor de la Teheran ca nu vor tolera un atac asupra intereselor israeliene pe teritoriul sau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.