Polonia are un nou guvern, dupa ce echipa conservatorului Kazimierz Marcinkiewicz a obtinut, joi seara, cu o majoritate covarsitoare, votul de incredere al Parlamentului.

Desi minoritar, partidul Lege si Justitie a fost sustinut de formatiunile populiste si de extrema-dreapta catolica. Noul Executiv a fost sustinut de 272 de deputati, 187 votand impotriva. Echipa lui Marcinkiewicz a beneficiat de sprijinul formatiunii populiste antiliberale Autoapararea (Samoobrona), de cel al partidului ultracatolic Liga Familiilor Poloneze (LPR) si de cel al Partidului Taranesc (PSL).

Liberalii din Platforma Civica (PO), cu care formatiunea castigatoare Lege si Justitie initiase tratative pentru formarea unei coalitii, au votat impotriva, la fel ca si social-democratii. Problemele nu s-au incheiat aici pentru Partidul Lege si Justitie, care a castigat atat alegerile prezidentiale, cat si pe cele parlamentare - pe acestea din urma, insa, fara o majoritate absoluta, astfel ca va depinde in continuare de sprijinul altor partide pentru a guverna.

Marcinkiewicz a facut un pariu din lupta impotriva coruptiei, un flagel care a atins cote alarmante in timpul guvernarii anterioare, de stanga. Polonia a atins "performanta" de a fi cel mai corupt stat din UE, potrivit unui raport recent al organizatiei Transparency International. Premierul mai promite sprijin social pentru familii, in special cele sarace, si relansarea economiei. Conservatorii au castigat voturi importante pe seama promisiunii de a reduce rata somajului, care atinge si ea o cota record la nivelul UE, de 18%.

Reticenta fata de trecerea la euro

Noul guvern intentioneaza sa finalizeze o serie de privatizari semnificative in sectorul industrial, dar a anuntat ca va mentine controlul asupra unor institutii-cheie cum sunt posta si radioteleviziunea.

De asemenea, Marcinkiewicz a subliniat ca Polonia doreste sa aiba un rol constructiv in UE, la care a aderat in mai 2005, dar a precizat imediat ca tara sa nu se grabeste sa adopte moneda unica europeana, in ciuda obligatiilor ce ii revin prin tratatul de aderare.

Noul guvern a mai anuntat abolirea serviciilor secrete ale Armatei, in care mai activeaza multi fosti comunisti si sa infiinteze un nou Serviciu Anticoruptie, sub umbrela unui minister nou.

In privinta relatiilor externe, noul guvern intentioneaza sa mentina o relatie stransa cu SUA. De altfel, premierul a lasat sa se inteleaga ca mandatul trupelor poloneze din Irak ar putea fie extins dupa sfarsitul anului.

Marcinkiewicz este un economist respectat, care provine din mediul academic. BBC comenteaza ca guvernul va fi mai degraba condus de gemenii Kaczynski: Lech, noul presedinte, si Jaroslaw, liderul partidului, care isi vor exercita puterea si asupra guvernului.

Asteptari inselate

Conservatorii si-au incalcat una dintre promisiunile facute in campania electorala, aceea de a forma o coalitie cu liberalii Platformei Civice. Socotelile nu s-au mai potrivit, insa, din cauza unor divergente privind politica economica si impartirea portofoliilor in noul cabinet.

Disensiunile s-au acutizat in timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale, finalizate cu victoria conservatorului Lech Kaczynski. Negocierile dintre cele doua tabere au devenit practic imposibile, dupa ce conservatorii au refuzat sa le mai acorde liberalilor presedintia Dietei, in ciuda unei intelegeri anterioare.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.