Fostul magnat rus al petrolului, Mihail Hodorkovski l-a atacat deosebit de dur pe presedintele rus Vladimir Putin, pe care l-a acuzat ca se afla in fruntea unui sistem "parazitar", informeaza Reuters. Hodorkovski, aflat in prezent intr-o inchisoare din Siberia, a denuntat sistemul corupt in fruntea caruia afirma ca se afla insusi presedintele rus. Fostul magnat a declarat ca regimul in fruntea caruia se afla fostul ofiter KGB este incapabil sa modernizeze Rusia.

"Aceasta perspectiva parazitara nu mai poate fi considerata o optiune viabila pentru Rusia", le-a spus Hodorkovski cetatenilor rusi prin intermediul cotidianului "Kommersant". "Tara noastra nu este destul de competitiva in raport cu celelalte state ale lumii", a mai subliniat fostul magnat cu ambitii politice. Pana in urma cu doi ani, Mihail Hodorkovski era cel mai bogat om din Rusia, fiind proprietarul celei mai importante firme petroliere, Iukos. Hodorkovski a fost implicat intr-un proces politic, fiind acuzat de evaziune fiscala si frauda. A fost condamnat la opt ani de inchisoare, insa majoritatea analistilor independenti rusi considera ca de fapt puterea de la Kremlin a incercat in primul rand sa il impiedice pe Hodorkovski sa participe la alegerile prezidentiale din 2008.

Hodorkovski a atras atentia ca principala problema cu care se confrunta in prezent Rusia, pe langa coruptia generalizata, este infrastructura precara, mostenire a deceniilor de industrializare din perioada sovietica. Hodorkovski a atentionat ca preconizata modernizare a Armatei va afecta bugetul Rusiei. El a atentionat ca oricum organizarea fostei Armate Rosii este departe de armatele occidentale si ca tocmai de aceea Moscova a pierdut controlul asupra unor provincii cum ar fi cele din Caucazul de Nord. Hodorkovski considera ca Rusia ar trebui sa adopte un sistem federal, prezidentialo-parlamentar, prin care sa se acorde mai multa putere liderilor locali.

Hodorkovski a remis o "foaie de parcurs" pentru dezvoltarea Rusiei in urmatorii 15 ani, in care se afirma ca guvernul ar trebui sa incurajeze familiile numeroase, scopul fiind acela de a readuce populatia tarii la nivelul de 220-230 de milioane de persoane. In opinia lui Hodorkovski, autoritatile ruse ar trebui sa aloce fonduri suplimentare invatamantului si zonelor defavorizate din Federatia Rusa.

Ultimele randuri ale articolului semnat de Hodorkovski ii sunt adresate in mod direct presedintelui rus: "Alegerea consilierilor personali si a demnitarilor de rang inalt trebuie sa fie facuta conform unor reguli bine stabilite si obiective", crede Hodorkovski. "Kremlinul isi alege insa oamenii, la nivelul federal, conform unui criteriu de loialitate si dependenta totala. Insa o persoana capabila nu este niciodata suta la suta servila - aceasta este soarta rezervata oamenilor mai putin talentati si motivati doar de interesul financiar".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.