Marina americana dubleaza numarul de nave si elicoptere de lupta impotriva minelor in Golf, cu scopul de a raspunde unei eventuale actiuni a Iranului vizand blocarea Stramtorii Ormuz

"Trimitem inca patru (nave de) vanatoare de mine in teatrul (de operatiuni). Astfel vor fi opt", a declarat amiralul Greenert in fata senatorilor din cadrul Comisiei pentru Aparare.

Patru nave de lupta impotriva minelor sunt stationate, in prezent, in Bahrein, unde se afla cartierul general al Flotei a V-a americane. Marina americana dispune in total de 14 nave de vanatoare de mine.

Seful militar al Marinei a anuntat ca sunt mobilizate, de asemenea, elicoptere suplimentare de lupta impotriva minelor, numarul celor prezente in regiune urmand sa se ridice la opt. Elicopterele Sea Dragon, de tip MH-53, sunt echipate cu sonare capabile sa detecteze minele, scrie MEDIAFAX.

In fata unei amplificari a tensiunilor in legatura cu programul sau nuclear controversat, Iranul a adresat amenintari la inceputul anului, sustinute cu manavre militare, ca are capacitatea de a bloca stramtoarea, care in cel mai ingust punct are doar 28 de mile nautice (52 de kilometri).

Stramtoarea Ormuz este un obiectiv strategic, tranzitat de 40% din exporturile maritime mondiale de petrol. Secretarul american al Apararii Leon Panetta a avertizat in mai multe randuri ca blocarea acesteia, prin amplasarea de mine, va constitui o "linie rosie" pentru Statele Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.