Nicolas Sarkozy ar fi primit 50 de milioane de euro, in mod ilegal, de la dictatorul libian Muammar Gaddafi pentru a-si finanta campania electorala din 2007, potrivit unor documente obtinute de Mediapart.

O nota a guvernului francez, datata 6 octombrie 2005, prezinta numeroasele vizite ale lui Sarkozy, pe atunci ministru de Interne, si ale colegilor sai pentru a atrage aceasta finantare. De asemenea, in aceasta nota se precizeaza ca termenii financiari ai campaniei lui “NS” (Nicolas Sarkozy) au fost “rezolvati”.

BusinessInsider.com
scrie ca banii la care face referire nota guvernului au fost transferati in conturi bancare din Panama si Elvetia.

In prezent, documentul se afla in posesia politiei franceze si a judecatorului Renaud van Ruymbeke. Purtatorii de cuvant ai Palatului Elysee au negat acuzatiile.

Cum a reactionat Sarkozy la o intrebare privind aceasta finantare?

In cadrul unei interventii televizate, presedintele francez a avut o reactie razbunatoare fata de o jurnalista care l-a intrebat despre aceste presupuse acuzatii, insa nu a facut nimic pentru a le nega.

“Este grotesc si imi pare rau ca sunt interogat despre declaratiile lui Gaddafi sau ale fiului sau pe un post atat de important ca TF1”, a spus Sarkozy dupa ce a acuzat-o pe jurnalista ca este purtatorul de cuvant al fiului lui Gaddafi, potrivit DailyMail.co.uk.

El a mai declarat ca: “Daca Gaddafi mi-ar fi finantat campania inseamna ca nu i-am multumit deloc pentru asta”, in conditiile in care fostul aliat al lui Gaddafi a permis lansarea de avioane si rachete franceze pentru a sprijini revolta care a dus la inlaturarea si moartea dictatorului libian.

Declaratii ce par a confirma acuzatii
le

Totusi, acuzatiile vin sa confirme declaratia facuta de fiul lui Gaddafi, Saif-Al Islam Gaddafi, anul trecut, conform careia Libia a finantat campania lui Sarkozy.

Sarkozy ar trebui, in primul rand, sa dea inapoi banii pe care i-a primit din partea Libiei pentru a-si finanta campania electorala. Noi am finantat-o. De asemenea, avem toate detaliile si suntem gata sa le prezentam opiniei publice”, a spus fiul dictatorului intr-un interviu oferit Euronews.

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

Relatiile stranse dintre Sarkozy si Gaddafi par a fi confirmate si de catre o afirmatie a fostului dictator libian din primavara anului trecut.

"Acesta (Nicolas Sarkozy, n.r.) este prietenul meu, dar cred ca a innebunit. El sufera de o boala psihica. Asta spune anturajul sau. Colaboratorii sai afirma ca sufera de o boala psihica", a declarat, in martie 2011, Gaddafi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.