Pentru prima data de cand a preluat puterea, in 1997, Tony Blair a fost infrant in Camera Comunelor. Si nu oricum, un cuvant hotarator avandu-l chiar propriii sai colegi de partid. Deputatii britanici au respins proiectul legislativ propus de premierul Tony Blair, document care prevedea prelungirea cu pana la 90 de zile a perioadei de detentie fara inculpare aplicata persoanelor suspectate de terorism.

In schimb insa, Camera Comunelor a aprobat un amendament care prevede posibilitatea retinerii suspectilor de acte de terorism de la 14, la 28 de zile, fara punere sub acuzare. In prezent, perioada maxima de detentie este de cel mult doua saptamani. Votul a fost unul strans, avand in vedere ca principalele doua partide de opozitie se opun proiectului guvernamental, la fel ca si unii parlamentari laburisti.

Proiectul a fost respins cu 322 de voturi, 291 de deputati s-au declarat in favoarea sa, iar 30 de parlamentari au preferat sa se abtina de la vot. Nu mai putin de 49 de deputati laburisti, intre care 11 fosti ministri, au votat impotriva modificarii legii, asa cum a propus Tony Blair. Iar analistii au apreciat aceasta infrangere ca fiind un semnal clar pentru o viitoare posibila demisie. "Votul demonstreaza ca premierul nu mai este capabil sa-si convinga propriii parteneri", este de parere Michael Howard, liderul Partidului Conservator.

Unul dintre "razvratitii" din Partidul Laburist, Paul Flynn, a subliniat apoi ca "Blair trebuie sa-si dea seama ca formatiunea politica pe care o conduce nu este catelusul personal". Reactia lui Blair? Aproape furibunda. "Britanicii vor ajunge la concluzia ca oarlamentul s-a comportat total iresponsabil", a declarat el, imediat dupa vot. Ultimul sondaj de opinie, publicat la inceputul saptamanii de "Times", demonstra ca 64 la suta din britanici sustin prelungirea perioadei legale a arestului preventiv la 90 de zile

O mica minciuna

Cea mai controversata masura a privit extinderea arestarii preventive, deci cea la care politia poate recurge fara sa fie obligata sa prezinte o acuzatie, la 90 de zile, fata de doua saptamani, cat este acum. Adresandu-se parlamentului, chiar inaintea dezbaterii legii, premierul Tony Blair a pledat inca o data pentru mentinerea acestei prevederi, spunand ca doua tentative de atentat au fost dejucate in perioada trecuta de la atacurile din iulie: "Traim intr-o tara aflata sub o serioasa amenintare terorista, un terorism care doreste sa ne distruga modul nostru de viata, care doreste sa ne provoace victime fara limite, iar pe cei insarcinati cu protectia acestei tari ne pun, ca acum, la dispozitie motive obligatorii de actiune. Nu mai departe de sfarsitul saptamanii trecute, am efectuat arestari in cadrul unei operatiuni antiteroriste".

Ulterior insa, aceasta declaratie a fost demontata chiar de seful Scotland Yard-ului, care a declarat, prin vocea purtatorului de cuvant, ca "nu am efectuat nici o arestare la sfarsitul saptamanii trecute. Nu am nici cea mai mica idee despre ce a vorbit premierul in fata Camerei Comunelor".

Supravietuitorul

Si totusi, cat de "sifonat" va iesi Blair din aceasta infrangere? Nu foarte, avand in vedere ca dupa razboiul din Irak popularitatea sa a avut de suferit, ca in ultimul timp s-a mai confruntat cu rebeli, in cadrul propriului sau partid, si nu o data au existat zvonuri legate de o iminenta demisie. Cu toate acestea, Tony Blair a rezistat. Pe de-o parte, sustinut de britanici, iar pe de alta, de prietenii apropiati de peste Ocean. Dar, ceea ce ar trebui sa schimbe premierul Marii Britanii, ar fi sa-si asculte mai mult colaboratorii. De multe ori acuzat de aroganta, Tony Blair are probleme si pe plan extern. Marea Britanie detine presedintia UE, dar discutiile legate de viitorul buget european nu au reusit pana acum sa ajunga la un compromis. Si este putin probabil sa se intample acest lucru pana la sfarsitul anului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.