Coreea de Nord a amenintat ca va lansa un "razboi sacru" odata cu apropierea datei manevrelor comune americano-sud-coreene prevazute in perioada 27 februarie-9 martie, pe care le-a calificat drept o "declaratie de razboi deghizata", relateaza AFP.

Comisia Apararii Nationale din Coreea de Nord a apreciat ca aceste manevre sunt marca "unei isterii razboinice de neiertat" si a anuntat ca armata si poporul sale le vor "contracara" cu "un razboi sacru, dupa propriul model".

Manevrele Key Resolve, prevazute de luni, urmate de vaste exercitii pe mare, pe uscat si in spatiul aerian, numite Foal Eagle, de la 1 martie la 30 aprilie, "reprezinta o isterie razboinica lansata de banditi pentru a profana perioada noastra de doliu si o incalcare de neiertat a suveranitatii si demnitatii noastre", se arata in comunicatul Comisiei de Aparare.

Textul reprezinta ultima dintre avertizarile adresate Seulului dupa moartea fostului lider nord-coreean Kim Jong-il, pe 17 decembrie, si instalarea la conducerea tarii a fiului sau cel mic, Kim Jong-un, in varsta de pana in 30 de ani.

La sfarsitul saptamanii, Coreea de Nord a amenintat deja Seulul cu represalii in cazul in care navele de razboi ar incalca frontiera sa maritima in cadrul manevrelor desfasurate luni.

Frontiera maritima din largul coatei de vest a Peninsulei coreene a fost teatrul unor grave confruntari navale in 1999, 2002, 2009 si 2010.

Acest limbaj razboinic intervine, totodata, pe fundalul negocierilor din aceasta saptamana, la Beijing, asupra dezarmarii nucleare nord-coreene, primele de la moartea lui Kim Jong-il, intre Statele Unite si Coreea de Nord, care au permis progrese, potrivit unui diplomat american de rang inalt.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.