Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a relevat refuzul Teheranului de a acorda misiunii acestei Agentii ONU acces la o presupusa instalatie nucleara din Parchin, situata intr-o baza militara.

In acest comunicat, Agentia nu ofera informatii asupra a ceea ce intentioneaza sa faca dupa acest esec, pe care il va dezbate in cadrul Consiliului Guvernatorilor pe 5 martie.

In comunicat, directorul general al Agentiei ONU, japonezul Yukiya Amano, si-a exprimat personal "dezamagirea" fata de atitudinea iranienilor. "Este dezamagitor ca Iranul nu a acceptat cererea noastra de a vizita Parchin in prima sau cea de a doua misiune", a declarat el, citat in document. "Noi ne-am angajat cu un spirit constructiv, dar nu s-a ajuns la niciun acord", a adaugat Amano.

In pofida acestui fapt, anunta AIEA, "au fost depuse eforturi intense intr-o incercare de a se ajunge la crearea unui document care sa permita clarificarea problemelor in suspans in legatura cu programul nuclear iranian, mai ales cele referitoare la posibile dimensiuni militare. Din nefericire, nu s-a putut ajunge la un acord asupra acestui document", scrie MEDIAFAX.

Declaratiile de partea iraniana au fost diferite. Ambasadorul Teheranului la AIEA Ali Asghar Soltanieh, prezent la negocierile din capitala iraniana, a declarat marti ca "aceste negocieri vor continua in viitor". Cea de a "doua runda a negocierilor a vizat cooperarea si intelegerea reciproca dintre Iran si AIEA", a continuat el, calificand discutiile ca "intense", dar fara sa ofere detalii despre continutul acestora.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.