Noul presedinte german va fi ales la 18 martie de o adunare federala, care va trebui sa aprobe candidatura de consens a lui Joachim Gauck.

Cea de-a 15-a adunare federala, compusa din deputati ai Bundestagului (Camera inferioara a Parlamentului) si delegati ai lumii politice si societatii civile alesi de Parlamentele regionale, va avea loc la 18 martie, in cladirea Reichstag din Berlin, a anuntat presedintele Bundestagului, Norbert Lammert.

Dupa demisia, in urma unor scandaluri, a ultimilor doi presedinti ai Republicii proveniti din randul conservatorilor, cancelarul Angela Merkel a facut apel duminica la candidatul opozitiei Joachim Gauck, scrie MEDIAFAX.

Gauck, in varsta de 72 de ani, o autoritate morala in tara, beneficiaza de sprijinul tuturor partidelor: Uniunile crestin-democrate, partidul liberal, social-democrati, ecologisti. Numai partidul stangii radicale, Die Linke, din care fac parte membri ai Partidului Comunist care domina in fosta RDG, il critica virulent pe pastorul luteran.

Gauck, pe care Merkel l-a calificat drept "profesor de democratie", se bucura de o mare popularitate in Germania. El a fost candidatul SPD si al ecologistilor in iunie 2010 impotriva lui Christian Wulff, pe care Merkel l-a impus in final.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.