Comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, nu se dezminte. In Raportul de tara publicat ieri, Turcia nu scapa de ochiul critic al comisarului, care constata ca ritmul reformelor a fost incetinit in 2005, iar la capitolul "drepturi ale omului", Ankara nu si-a prea facut temele. "Desi cazurile de incalcare a drepturilor omului sint in scadere, ele continua sa existe totusi", se arata in Raport. Comisia atrage guvernului atentia ca violentele impotriva femeilor continua sa fie un motiv de "ingrijorari serioase".

De asemenea, este "imperios necesar ca legislatia sa fie aplicata in mod real". Ankara trebuie sa intervina "mai energic" pentru ca tortura sa nu mai fie tolerata, iar influenta Armatei asupra politicii si Justitiei trebuie sa inceteze. Guvernul Erdogan trebuie sa asigure libertatea religioasa pentru grupurile nonislamice.

Pe de alta parte, Comisia Europeana a estimat ca Turcia are o "economie de piata functionala", in anumite conditii. "Se poate considera ca Turcia are o economie de piata functionala, atita vreme cit mentine cursul recentei sale stabilizari si al realizarilor in materie de reforma", afirma Raportul Comisiei Europene.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.