Studenti si militanti egipteni pro-democratie au fost in greva sambata pentru a marca implinirea unui an de la inlaturarea regimului lui Hosni Mubarak.

La 11 februarie 2011, in cea de-a 18-a zi a unei revolte populare fara precedent, vicepresedintele de la acea vreme, Omar Suleiman, anunta intr-un scurt mesaj televizat demisia lui Mubarak.

Un an mai tarziu, mai multe organizatii, dintre care unele au contribuit la lansarea revoltei contra fostului presedinte, au facut apel la greva in universitati si la locurile de munca, pentru a cere ca armata, acuzata ca gestioneaza prost tranzitia, sa predea stafeta civililor.

Apelul la greva a divizat insa populatia si fortele politice. Fratii Musulmani, care domina noul Parlament ales, s-au opus, ca si numerosi egipteni, care se plang de degradarea economiei si de lipsa de securitate.

Initial aclamata de populatie, junta de circa 20 de generali care i-a succedat lui Mubarak a promis sa faciliteze trecerea la democratie si sa redea puterea civililor cat de curand posibil. Dar ea este acuzata in prezent ca incearca sa-si pastreze privilegiile si influenta, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.