Uniunea Europeana a deschis discutiile cu Pristina privind eliminarea regimului de vize pentru kosovarii care calatoresc in spatiul Schengen.

"Stiu in ce masura eliminarea regimului de vize este importanta pentru cetatenii din Kosovo si sunt fericita ca am demarat" acest proces, a declarat la Pristina comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.

Premierul kosovar Hashim Thaci a salutat deschiderea unui "nou capitol" in istoria Kosovo

Locuitorii din Kosovo, care si-a proclamat unilateral independenta de Serbia in 2008, sunt ultimii cetateni din Balcani care trebuie sa obtina o viza pentru a calatori in spatiul Schengen care cuprinde 25 de tari europene.

Locuitorii din Macedonia, Muntenegru si Serbia beneficiaza de aceasta facilitate din 2009 in timp ce cei din Albania si Bosnia pot calatori in spatiul Schengen fara viza din 2010, scrie MEDIAFAX.

Kosovo va primi un ghid al conditiilor ce trebuie implinite pentru a obtine eliminarea vizelor

Bruxelles a facut deja cunoscut Pristinei ca se asteapta la progres notabil in special privind intoarcerea si integrarea refugiatilor sarbi care au fugit din Kosovo dupa conflictul din 1998-1999 precum si in gestionarea si controlul frontierelor.

"Acordarea privilegiului de a calatori fara vize va depinde in totalitate de guvernul din Kosovo si de continuarea eforturilor sale de punere in practica a reformelor (...) precum si de progresul concret inregistrat pe teren", a apreciat Malmstrom.

Independenta Kosovo, populat mai ales de albanezi, a fost recunoscuta de Statele Unite si de majoritatea statelor membre UE. Este respinsa ferm de Serbia, sprijinita mai ales de Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.