Istoricii din Republica Moldova afirma ca introducerea cursului de "Istorie integrata" nu este doar un experiment, anuntat de autoritati, ci o indoctrinare in corpore a copiilor cu o istorie falsa, pentru crearea careia s-au cheltuit sute de mii de lei moldovenesti, informeaza pagina electronica www.basarabia.md. Presedintele Asociatiei Istoricilor din Moldova, Anatol Petrencu, a declarat in raportul prezentat sambata, 5 noiembrie, la Congresul III al Istoricilor, ca "autoritatile au multiplicat un manual de istorie integrata intr-un tiraj de 45 de mii de exemplare, in conditii poligrafice excelente, ceea ce demonstreaza ca nu mai poate fi vorba de un simplu experiment". Autorii loiali puterii au fost platiti cu sume exorbitante pentru elaborarea acestui curs, care, potrivit unor surse, a costat cca 1,600.000 de lei moldovenesti, a spus Petrencu.

Potrivit sursei citate, congresul anterior al istoricilor a decis pastrarea in continuare a cursului "Istoria Romanilor" si a celui de "Istorie Universala", ca fundamente esentiale stiintifice pentru instruirea noilor generatii. Totodata, autoritatile comuniste nu au incetat ofensiva asupra celor doua cursuri de istorie si campania de denigrare a cursului "Istoria Romanilor", a mentionat Petrencu. Astfel, deja de 2 ani intr-un sir de scoli se preda "Istoria integrata", iar in ciuda pozitiei argumentate a profesionistilor in domeniul istoriei, si ca o sfidare a acestei pozitii, conducerea de la Chisinau a continuat promovarea acestui experiment si a incurajat elaborarea programelor de studiu la acest obiect, a mai spus Petrencu.

Concomitent, obiectul Istoria nu mai este o proba obligatorie la bacalaureat. In acest sens, Asociatia Istoricilor din Moldova considera ca autoritatile au incalcat flagrant prevederile conventiilor internationale si legilor nationale, inclusiv Constitutia, privind dreptul cetatenilor la pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor etnice, culturale, lingvistice si religioase.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.