Prezent recent in Statele Unite, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a sustinut o prelegere la Universitatea Stanford din San Francisco, pentru a prezenta viziunea Federatiei Ruse asupra globalizarii si interelationarii sale cu marile puteri mondiale. Publicam mai jos extrase din alocutiunea lui Serghei Lavrov, relevanta daca dorim sa descifram viitoarele directii ale Rusiei in lumea occidentala. Titlul si intertitlurile apartin redactiei.

"Multi se lanseaza in afirmatii, potrivit carora Rusia «se simte jignita», «ca sufera pentru pierderea imperiului», «ca invidiaza», «ca intra in autoizolare». Nimic nu poate fi mai departe de adevar. Globalizarea nu ne ofera un asemenea lux. Cred ca este vorba despre un decalaj intre modul de receptionare si realitatea politicii externe a noii Rusii, a pragmatismului sau si plurivectorialismul dictate de interese nationale.

Rusia este cel mai mare stat european. Optiunea noastra europeana este predeterminata nu numai de geografie, dar si de istorie. Marea literatura rusa din secolul IX, fara de care este de neconceput cultura europeana si cea mondiala, a constituit in mare masura raspunsul Rusiei la provocarea ce i-a fost lansata de Petru cel Mare. Aceasta inalta legatura spirituala sta la baza Rusiei europene. Este altceva ca Rusia are interese care nici pe departe nu au fost imaginate nici in Orient - in regiunea asiatica a Oceanului Pacific si nici in alte parti ale lumii.

Nu suntem asteptati nici in NATO nici in UE

Sa fim sinceri: pe noi nu ne asteapta nici in Europa (UE) si nici in NATO si probabil pe buna dreptate, presupunandu-se ca primirea Rusiei ar insemna sfarsitul sigur al acestor organizatii. Dar, si noi insine dorind sa adancim permanent parteneriatul cu acestea, nu vrem sa ne pierdem locul nostru de sine statator in lume. Dar noi putem, dezvoltand procesele integrationiste in diferite parti ale continentului, sa sprijinim formarea unei Europe mari cu adevarat, fara linii de separare. Pot sa va asigur ca pentru noi pluri-vectorialismul nu este o strategie de a ne castiga parteneri noi impotriva altora. Fiecare vector are valoarea sa proprie, iar noi pornim de la faptul ca, in masura in care suntem mai eficienti pe un vector, cu atat sunt mai bune perspectivele noastre pe ceilalti vectori.

Putin ramane popular

Rusia nu merge in directia crearii unui stat oligarhic. Noi am fost aproape de acesta la finele anilor '90. Acum incepem sa devenim un stat modern, normal. Problema o reprezinta doar termenele. Lucrul cel mai important este ca a fost trasat un vector corect de urmat. Acest lucru il recunosc multi. Pentru a evita socurile - in ale caror "ape tulburi" impreuna si alaturi de putere au venit reprezentantii multor ideologii radicale, trebuie ca intreaga tara sa mearga in directia necesara pe baza unui consens larg. Acest lucru s-a realizat in prezent in Rusia - fapt demonstrat de ratingul ridicat si constant al popularitatii presedintelui V. Putin.

Cei care se straduiesc in prezent sa indeparteze Rusia de Occident joaca pe mana celor care doresc slabirea resurselor antiteroriste ale comunitatii mondiale. Dupa seria de acte teroriste de la Londra, din Turcia, Egipt si Rusia, a devenit mai necesara ca oricand unirea si solidaritatea in lupta cu acest rau. A devenit clar - nimeni nu este imun la o asemenea amenintare. Standardele duble se transforma in pierderi duble - acasa la tine si la ceilalti, unde teroristii pot spera intr-un sprijin moral din afara.

In Cecenia ne-am lovit de un apel lansat de terorismul international intregii omeniri civilizate. In ultimii patru ani, acolo au fost ucisi insurgenti din 50 de state, inclusiv din cele occidentale. De aceea nu ne este clara prezentarea pe postul ABC a interviului lui Basaev, personaj inclus pe lista ONU cu teroristi. Acest lucru se poate interpreta numai in felul urmator: viata si securitatea cetatenilor americani este una, iar viata si securitatea cetatenilor rusi este cu totul altceva.

Confruntarea civilizatiilor si reimpartirea ideologica a lumii

Suntem convinsi ca amenintarea confruntarii civilizatiilor vine sa ia locul reimpartirii ideologice a lumii. Ea este alimentata de extremistii de ambele parti. Deranjeaza si abordarea ideologizata a solutionarii problemelor actuale ale evolutiei mondiale. Aici, mai mult ca oriunde, sunt necesare toleranta si respect reciproc, care nu au caracterizat de la inceput metoda revolutionara de reasezare a lumii. Despre aceasta a vorbit in detaliu presedintele V. Putin la recentul Summit 2005, de la New York. Nu este nevoie de un nou zid care sa treaca prin Cetatea Kazan, unde stau fata in fata o moschee si o biserica ortodoxa, sau prin Istanbul, sau prin multe tari ale lumii, inclusiv europene. Tot ce ne trebuie este un front unic impotriva terorii.

Noua ordine mondiala multilaterala cu garantii de securitate egale pentru toti este cel mai bun filon de dezvoltare a proceselor democratice in lume. Unul dintre pericolele fortarii evolutiei din afara este acela ca instiga la aprinderea starii de spirit nationaliste care este posibil sa fie principalul pericol al stabilitatii din Europa."