Aproximativ 15 milioane de alegatori egipteni sunt chemati la urne pentru a-si desemna deputatii.

Aceste alegeri sunt primele de la inlaturarea de la putere a presedintelui Hosni Mubarak, in februarie.

A treia si ultima zona de vot pentru Adunarea Poporului (Camera Deputatilor) include in special Sinai, o regiune instabila de la granita cu Israelul si Fasia Gaza, unde se afla si numeroase complexuri turistice ca Sharm el-Sheikh.

Guvernatoratele Egiptul Superior si de Mijloc, cu populatie crestina copta, cum ar fi Minya sau Qena, sunt chemate la urne intr-un climat marcat in ultimele luni de multiple tensiuni cu populatia musulmana.

Fostii sustinatori ai fostului presedinte Hosni Mubarak, gratie puternicelor lor retele locale, ar putea sa fie alesi in zonele rurale din Delta sau Valea Nilului, scrie MEDIAFAX.

Un al doilea tur este prevazut saptamana viitoare pentru o treime dintre deputatii alesi prin scrutin uninominal, ceilalti fiind alesi prin scrutin proportional pe liste.

Urmeaza alegerea senatorilor incepand cu 29 ianuarie

Viitorul Parlament egiptean va trebui sa desemneze o comisie care sa redacteze o noua Constitutie. Armata, care a preluat puterea dupa inlaturarea lui Mubarak, in februarie, urmeaza sa predea conducerea tarii unei puteri civile dupa alegerile prezidentiale prevazute inainte de sfarsitul lui iunie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.