Institutul american de geofizica USGS a lansat o alerta, joi, pentru vulcanul Cleveland din Insulele Aleutine, din cauza unei "explozii singulare".

"Datele oferite de satelit arata ca a fost o singura explozie", au anuntat USGS si Observatorul vulcanic din Alaska, dar "ar putea avea loc mai multe explozii subite care sa produca cenusa, insotite de eruptii care sa depaseasca inaltimea de sase kilometri deasupra nivelului marii".

Ultima eruptie semnificativa a acestui vulcan a avut loc in ferbuarie 2001, cand trei explozii au produs nori de cenusa care s-au ridicat pana la o altitudine de aproximativ 12 kilometri si lava care s-a scurs in apa.
Emisii de cenusa de intensitate mai redusa au fost depistate in ianuarie si, anterior, in iunie 2009, potrivit observatorului, scrie MEDIAFAX.

Cleveland este unul dintre cei peste 130 de vulcani descoperiti in Alaska. Aproximativ 90 dintre acestia au fost activi in ultimii 10.000 de ani, inclusiv peste 50 de la jumatatea secolului XVIII, potrivit observatorului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.