Guvernul din Coreea de Sud a prezentat marti "condoleante poporului Coreei de Nord", dupa decesul lui Kim Jong-il.

"Guvernul prezinta condoleante poporului Coreei de Nord", a declarat ministrul sud-coreean al Reunificarii, Yu Woo-Ik.

"Nu trimitem nici o delegatie guvernamentala, dar familiile fostului presedinte Kim Dae-Jung si fostului presedinte al grupului Hyundai Chung Mong-Hun vor fi autorizate sa mearga in Nord" pentru funeralii, a precizat el, conform MEDIAFAX.

Liderul nord-coreean Kim Jong-il, care avea probleme de sanatate de mai multi ani, a murit sambata, iar fiul sau Kim Jong-un a fost desemnat pentru a-i succede, a anuntat luni presa oficiala a regimului comunist.

Kim, a carui mobilitate era redusa din 2008 cand a suferit un accident cerebral, a decedat din cauza unui "infarct miocardic sever si a unei crize cardiace", in trenul sau, in timpul uneia dintre deplasarile sale traditionale pe teren, potrivit agentiei oficiale.

Cele doua Corei sunt din punct de vedere tehnic inca in stare de conflict armat, de la armistitiul precar semnat la finalul Razboiului din Coreea (1950-1953).

Relatiile deja precare dintre cele doua Corei s-au deteriorat in martie 2010, cand Seulul a acuzat Phenianul ca a atacat cu torpile o corveta militara, omorand 46 de marinari.

Phenianul a dezmintit intotdeauna ca s-a aflat la originea acestui atac. Dar artileria nord-coreeana bombarda cateva luni mai tarziu, in noiembrie, o insula sud-coreeana din apropierea frontierei lor maritime comune, provocand moartea a patru persoane, intre care doi civili.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.