Angela Merkel (foto) a supravietuit ultimelor saptamani turbulente din politica germana si se afla acum intr-o pozitie destul de puternica pentru a construi si conduce un guvern. In ultimele saptamani se parea ca ideea unei "mari coalitii", formata din crestin-democrati si social-democrati si-a pierdut din credibilitate, mai ales dupa demisia liderului social-democrat, Franz Muentefering. Retragerea lui Edmund Stoiber, care a refuzat ministerul Economiei in guvernul prezidat de Merkel a adancit si mai mult criza politica, punand sub semnul intrebarii "modelul politic german".

Merkel a tinut sambata un discurs, in cadrul unei conferinte a fundatiei Konrad Adenauer, in care a asigurat ca toate partidele implicate in procesul de negociere doresc gasirea unei intelegeri. Merkel a admis ca circul politic din ultimele saptamani a creat o imagine proasta in ochii opiniei publice. "Ceea ce vedeti si auziti in aceste zile pun la incercare increderea in principiile democratice", a declarat Merkel. La randul sau, Volker Kauder, secretarul general al Uniunii Crestin-Democrate a admis in cadrul unei conferinte de presa ca "ultimele zile nu au fost cu siguranta cele mai bune" pentru politica germana.

Negocierile din ultima saptamana au adus consensul in ceea ce priveste taxa pe consum, problema care a divizat cele doua partide in campania electorala. Tocmai de aceea, cotidianul german "Die Welt" considera in editia de ieri ca "negocierile produc rezultate serioase".

Mai mult, editorialistul "Die Welt" considera ca "Angela Merkel este mai puternica decat inainte, o stanca in furtuna". "Cel mai probabil dupa furtuna din ultimele saptamani, oamenii cu adevarat responsabili se indreapta acum catre ministere", considera Constanze Stelzenmmueller, directorul institutului Marshall din Germania. "Este totodata un semnal pozitiv faptul ca SPD s-a regrupat atat de repede si ar putea fi in avantajul lui Merkel faptul ca Stoiber a parasit guvernul", a mai apus Stelzenmmueller.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.