Participantii la summitul Americilor, desfasurat, la finele saptamanii trecute, in Argentina, nu au reusit, sambata, sa elimine diferentele de opinie legate de modalitatea de infiintare a unei zone comerciale libere in regiune. Discutiile privind crearea zonei de liber-schimb a Americilor - initiativa a Statelor Unite - sunt in impas de doi ani. Administratia Bush spera ca negocierile sa fie relansate cu ocazia reuniunii din Argentina.

Conform presedintelui chilian, Ricardo Lagos, participantii si-au mentinut punctele de vedere diferite pana la incheierea reuniunii de doua zile, marcata de proteste violente la adresa presedintelui american George W. Bush si a proiectului de comert liber, care ar urma sa fie cuprins intre Canada si Argentina. Reprezentantii mai multor tari, intre care SUA si Mexic, sperau ca negocierile sa fie reluate in luna aprilie. S-au confruntat, insa, cu opozitia Argentinei, Braziliei, Paraguay-ului, Uruguay-ului si Venezuelei, noteaza Mediafax.

Administratia Bush insista asupra faptului ca un acord comercial care sa acopere zona cuprinsa intre Canada si Argentina ar oferi noi piete pentru desfasurarea afacerilor, contribuind la crearea de locuri de munca si la prosperitatea Americii Latine. Potrivit oficialilor americani, 29 din cele 34 de state participante la reuniune ar fi sprijinit propunerea. Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, cel mai vigilent opozant al liberalizarii comertului, a criticat proiectul, catalogandu-l drept "daunator" pentru muncitorii din America Latina. Chavez a venit la summit cu promisiunea de a "ingropa" planul. El s-a aflat, vineri, in fruntea a 25.000 de protestatari anti-mondializare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.