Romania si Bulgaria au semnat la Bruxelles un acord pentru infiintarea blocului functional de spatiu aerian prin care vor avea un singur spatiu in cadrul unui proiect al UE.

Uniunea Europeana a initiat in 2004 proiectul "Cer Unic European" (Single European Sky – SES) pentru a crea un spatiu aerian integrat, prin stabilirea unor norme comune in statele membre.

SES presupune crearea unor "blocuri functionale de spatiu aerian" (FAB) proiectate dincolo de granitele nationale si care au in vedere fluxurile de trafic. Noile criterii de configurare a spatiului vor depinde de necesitatile tehnice si operationale, si nu de granitele geografice, informeaza MEDIAFAX.

Acordul privind instituirea blocului functional de spatiu aerian Danube FAB intre Romania si Bulgaria a fost semnat la reuniunea Consiliului de Ministri ai Transporturilor din Uniunea Europeana (TTE) si reprezinta un pas important pentru indeplinirea cerintelor europene in domeniul Cerului Unic European si pentru implementarea proiectului Danube FAB.

"Estimam ca utilizatorii spatiului aerian vor beneficia de o reducere totala a distantei de zbor cu aproximativ 1 milion mile/an, reducere care se reflecta in emisii CO2 considerabil reduse, precum si intr-o reducere de combustibil ars de aproximativ 5 milioane euro/an. Asadar, vom avea rute de zbor mai scurte, iar, in final, pasagerii vor experimenta un timp redus de calatorie. Ne asteptam de la operatorii aerieni ca din momentul instituirii FAB-ului reducerile de costuri care se vor face sa se reflecte si in costul biletelor", a declarat, intr-un comunicat, secretarul de stat Alexandru Nazare.

Acordul Danube FAB este al cincilea pentru instituirea unui bloc de spatiu aerian functional din cele noua care sunt prevazute la nivel european.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.