O tanara din Deva intentioneaza a sesizat MAE si Ambasada Romaniei la Copenhaga cu privire la "umilirea" de catre politia daneza a unor romani care veneau spre tara cu un autocar si care ar fi fost incatusati, fotografiati si anchetati fara a li se spune motivul.

Gabriela Lazar, o tanara din Deva, care a studiat la Scoala de Business din Aarhus, Danemarca, s-a intors acasa cu un autocar in care se aflau mai multi romani, din diferite orase ale tarii, ea povestind ca pasagerii au fost umiliti de politia daneza, fiind fotografiati si anchetati, relateaza mediafax.ro.

Incidentul s-a produs joi, la plecarea din Danemarca.

"Eram in autocar cu toate bagajele si abia asteptam sa ajung acasa. La scurt timp dupa ce autocarul a iesit din Copenhaga, un echipaj de politie a intrat in fata autocarului. Am mers vreo cinci-zece minute si apoi am fost opriti. Ne-au dus intr-o hala mizerabila, unde era frig, apa cu urina pe jos, mult praf, fara toaleta sau scaune. Ne-au cerut sa coboram, iar inaintea mea erau soferii. Nu am apucat sa ies ca am simtit o bufnitura in autocar. Il izbisera pe sofer", a povestit Gabriela Lazar, la intoarcerea la Deva, potrivit antena3.ro.

Tanara a sustinut ca omul fusese impins pentru ca a refuzat sa se pozeze cu numele scris pe o foaie de hartie.

Ea a continuat povestind ca nimeni nu le-a spus motivul pentru care trebuiau sa pozeze si ca nu i s-a parut normal sa fie umilita si pozata ca infractorii, in conditiile in care este resident danez.

"Am cerut un scaun. Stateam de trei ore in picioare. Mi s-a raspuns: «Ti se pare ca am un scaun la mine?». Am cerut toaleta. «Abtine-te sau mergi langa gard. Daca nu, fa in pantaloni». Pana si femeia care avea rolul de translator le spunea politistilor ca noi cautam prin gunoaie. Era acolo si un domn din Romania, probabil politist, care incerca sa ii tempereze. Nu a reusit", a mai spus Gabriela Lazar.

“Nu pot uita momentul in care mi-au pus catusele. Era o senzatie de nervi si teama. Am acceptat sa mi se faca poza desi nici pana in momentul de fata nu stiu care a fost scopul actiunii lor”, mai povesteste Gabriela. “Ne-au tratat mai rau decat pe niste gunoaie. Si-au batut joc de noi, dar nu au gasit nimic. Cand a fost vorba de scuze pentru patru ore de umilinta, am primit altceva, pe un ton dispretuitor”, titreaza Ziarul Hunedoreanului intr-un articol intitulat “O deveanca a trait in Danemarca o poveste ce pare desprinsa din Germania nazista”.

Citeste si:
George Tănase și Ionuț Rusu, în stare de șoc la America Express....
George Tănase și Ionuț Rusu,...

Gabriela explica faptul ca nu poate depune plangere la autoritatile daneze din cauza faptului ca legislatia daneza specifica faptul ca daca au trecut 48 de ore de la comitere fapta nu exista, potrivit Gandul.info.

Ziarul de Iasi scrie ca autoritatile daneze au recunoscut posibilitatea unei “conduite exagerate” din partea politiei, dupa ce ambasada Romaniei a cerut explicatii legate de tratamentul aplicat unor cetateni romani care au reclamat modul de control la frontiera la care au fost supusi.

De asemenea, MAE a precizat ca ambasada Romaniei la Copenhaga este la curent cu situatia petrecut dupa ce peste 52 de romani aflati intr-un autocar au fost supusi unui control foarte dur din partea autoritatilor daneze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.