Scolile, locul in care voteaza majoritatea rusilor, joaca un rol cheie in alegeri, aici avand loc mare parte din presupusele fraude denuntate de observatori sau opozitie, inaintea alegerilor legislative de duminica.

"Stiti ce este Rusia Unita? Nu? Este un partid. Cand veti creste, cred ca veti deveni membri ai acestui partid", le spune o femeie unor copii de sase sau sapte ani intr-o scoala dintr-un sat rus, potrivit unei inregistrari difuzate pe Youtube.

Intr-o alta inregistrare video, directoarea unei scoli din Lipetk, un oras industrial situat la aproximativ 500 de kilometri sud de Moscova, denunta presiuni din partea responsabililor locali care obliga personalul scolar sa se implice in campania electorala pentru candidatul puterii la alegerile municipale.

Refuzand sa oblige profesorii si parintii elevilor sa voteze pentru acest candidat, directoarea Elena Dumceva a decis "sa isi sacrifice locul de munca", a declarat ea pentru AFP.

"Le cer colegilor mei sa nu ramana tacuti, sa nu se teama de presiuni. Avem nevoie sa ne unim eforturile (...) pentru viitorul copiilor nostri", a declarat ea intr-o inregistrare video.

Directoarea si-a pierdut locul de munca: oficialii au anuntat-o ca scoala va fuziona cu o alta anul viitor si ca postul ei va fi desfiintat.

O profesoara de rusa din regiunea Moscova declara sub acoperirea anonimatului ca oficialii scolii le-au cerut profesorilor "sa se asigure de participarea parintilor" la alegeri chemandu-i la ei si predand autoritatilor o lista cu nume.

Aproximativ jumatate din birourile de vot din Rusia sunt situate in scoli, potrivit lui Andrei Buzin, un expert al organizatiei neguvernamentale Golos care recenzeaza fraudele si incalcarile legii electorale, transmite MEDIAFAX.

Aceasta organizatie neguvernamentala, alimentata cu marturii ale utilizatorilor de Internet, a inregistrat din august aproximativ 5.000 de cazuri de presupuse nereguli in campania in curs, dintre care majoritatea zdrobitoare sunt imputate Rusiei Unite.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

"Cel mai trist este ca profesorii (...) sunt obligati sa participe la fraudarea voturilor", afirma deputatul comunist Oleg Smoline, membru al Comisiei pentru Educatie din Duma (Camera inferioara a Parlamentului rus).

"In majoritatea timpului, li se cere membrilor birourilor de vot sa dea buletine persoanelor care nu au dreptul", afirma Buzin.

Potrivit lui, aceasta este o modalitate de a le permite unor alegatori inregistrati in alte birouri sa voteze de mai multe ori.

"Dar rolul principal al membrilor comitetului este pur si simplu sa inchida ochii la fraude", a subliniat el.

Potrivit lui, aceasta situatie se explica mai ales prin "teama". "Sunt reminiscente ale epocii sovietice", apreciaza acest expert.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.