Presedintele francez Nicolas Sarkozy s-a pronuntat joi pentru un "nou tratat" care sa "refondeze Europa" pe baza unor propuneri franco-germane, intr-un discurs foarte asteptat asupra crizei zonei euro, cu opt zile inaintea unui summit crucial.

Noul presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi refuza, cu doar cateva ore mai devreme, ca aceasta institutie sa joace rolul de ultim creditor al statelor din zona euro, dupa modelul Rezervei Federale a Statelor Unite, invocand ca argument respectarea tratatelor in vigoare, scrie MEDIAFAX.

Insistand in tot dicursul sau asupra necesitatii consolidarii cuplului franco-german, Sarkozy a anuntat ca o va primi luni, la Paris, pe Angela Merkel, cu scopul de a "avansa (impreuna) unele propuneri franco-germane pentru garantarea viitorului Europei".

"Franta militeaza impreuna cu Germania pentru un nou tratat european care sa refondeze si sa regandeasca organizarea Europei. Mai multe responsabilitati asumate in fata popoarelor de catre un adevarat Guvern economic, aceasta este viziunea noastra despre viitorul zonei euro si viitoarea reforma a tratatelor", a subliniat Nicolas Sarkozy in fata a aproximativ 5.000 de persoane, la Toulon (sud-est).

Polonia, care detine presedintia Uniunii Europene (UE) pana la sfarsitul anului, si-a exprimat, tot joi, dorinta de revizuire rapida a Tratatului european de la Lisabona, pentru a face fata provocarilor crizei.

Berlinul si Parisul, care depun un efort sa apere ameliorarea guvernantei economice europene si sa calmeze nervozitatea pietelor europene, au pareri divergente asupra caii de urmat.

Angela Merkel urmeaza sa sustina vineri un discurs in fata Bundestagului (Camera inferioara a Parlamentului), in care isi va prezenta propunerile.

Germania, care vrea sa impuna o disciplina bugetara de fier membrilor zonei euro, refuza, in schimb, o solidaritate financiara intre europeni, pe care Parisul o reclama prin intermediul BCE, emiterii de euroobligatiuni sau unei consolidari a fondurilor de salvare a zonei euro.

Insa joi dimineata, Mario Draghi a reafirmat ca BCE refuza sa joace rolul de scut in fata crizei, oferind totusi o poarta deschisa in acest sens.

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

"Exista un tratat. Nu trebuie sa cerem BCE sa faca lucruri in afara tratatului", a subliniat el in fata membrilor Parlamentului European (PE), la Bruxelles, sugerand totodata ca BCE ar putea sa faca mai mult daca Guvernele statelor din zona euro adopta un pact bugetar cu scopul de a evita o repetare a crizei actuale.

"BCE este independenta. Asa va ramane. Sunt convins ca in fata riscului deflationist care ameninta Europa, Banca Centrala va actiona", i-a replicat joi seara Nicolas Sarkozy.

Presedintele francez a lansat, de asemenea, un apel la o "refondare" a UE pe principiul unei "mai mari discipline", cu scopul de a infrunta criza, si al adoptarii a si mai multe decizii "cu majoritate calificata", refuzand totodata un "mars spre (un caracter) mai supranational" al blocului european.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

"Ceea ce s-a facut pentru Grecia, intr-un context foarte particular, nu se va repeta", iar niciun stat din zona euro nu va mai fi, de-acum, "pus in incapacitate de plata", a promis Sarkozy, referindu-se la un ajutor exceptional acordat de UE pentru a evita falimentul acestei tari.

Sarkozy a apreciat ca se anunta "un nou ciclu economic", care "va fi un ciclu de reducere a datoriilor", apt sa incline "balanta economiei spre munca si productie".

Presedintele francez a apreciat, de asemenea, ca este necesar ca Acordul Schengen privind libera circulatie in interiorul spatiului european sa fie "regandit".

O "Europa care aplica in interior principiul liberei circulatii si care nu isi controleaza frontierele externe, un asemenea lucru nu mai poate dura", a spus el.

Citeste si:
Ediție specială nouă pentru Land Rover Defender 90: disponibilă...
Ediție specială nouă pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.