Unica fiica a fostului dictator sovietic Iosif Stalin, Svetlana Stalina, a murit martea trecuta in Statele Unite, la varsta de 85 de ani, in urma unui cancer la colon, in aceasta tara in care s-a exilat in 1967, a anuntat luni New York Times, relateaza AFP.

Nascuta la 28 februarie 1926, Svetlana Stalina, ultima supravietuitoare dintre copiii lui Stalin, a cunoscut mai multe vieti, "demne de un roman rus", murind in Wisconsin (nord), in anonimat si mizerie, dupa ani de ratacire si exil, scrie cotidianul.

In timpul vietii, ea si-a schimbat de mai multe ori numele, incercand sa stearga orice legatura cu tatal sau. Dupa doua casatorii si moartea lui Stalin, in 1953, ea ia numele de fata al mamei sale si devine Svetlana Aliluieva.

In 1967, sub pretextul ca aduce cenusa unui prieten indian intalnit in fosta Uniune Sovietica, ea fuge in India, dupa care solicita azil in Statele Unite, unde se exileaza, scrie MEDIAFAX.

In 1970, ea devine Lana Peters, dupa o scurta casatorie cu arhitectul William Wesley Peters, un elev al lui Frank Lloyd Wright.

Intr-un interviu publicat in 2010 de Wisconsin State Journal, ea povesteste ca este "foarte fericita" in aceasta regiune izolata, marturisind ca "tatal i-a runinat viata".

"Oriunde merg, aici, in Elvetia, in India, nu conteaza unde, in Australia, pe o insula, voi fi mereu prizoniera politica a numelui tatalui meu", declara ea.

Intrebata daca tatal sau o iubea, a raspuns afirmativ, precizand ca ea seamana cu bunica sa materna.

"Era un om simplu. Necioplit, foarte crud. La el, nimic nu era nuantat. Era foarte simplu cu noi. Ma iubea si vrea sa devin o marxista bine educata", mai spunea Svetlana Stalina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.