Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a anuntat joi ca Parisul si Berlinul vor face, zilele urmatoare, "propuneri comune pentru modificarea tratatelor Uniunii Europene" in scopul eficientizarii guvernarii in zona euro. In paralel, vicepremierul Luxemburgului a apreciat ca cererea cancelarului german Angela Merkel de a revizui anumite tratate europene pentru a consolida disciplina bugetara pune in pericol Uniunea Europeana.

Nicolas Sarkozy a facut aceste declaratii la finalul intrevederii pe care a avut-o la Strasbourg cu cancelarul german Angela Merkel si cu noul premier italian Mario Monti. Discutiile s-au referit la gestionarea crizei din zona euro, relateaza MEDIAFAX.

Potrivit lui Sarkozy, principalele trei economii din zona euro, Germania, Franta si Italia, sunt pregatite sa faca totul pentru "perenitatea monedei euro".

Franta, Germania si Italia sunt de acord sa respecte independenta Bancii Centrale Europene si se vor abtine sa faca solicitari "pozitive sau negative" acestei institutii, a adaugat Nicolas Sarkozy.

"Am stabilit toti trei ca, pentru respectarea independentei acestei institutii, trebuie sa ne abtinem sa adresam solicitari pozitive sau negative BCE", a subliniat presedintele Frantei, in timp ce cancelarul Angela Merkel a declarat ca modificarea tratatelor UE nu va afecta BCE.

Premierul Italiei, Mario Monti, a confirmat joi angajamentul tarii sale de atingere a "obiectivului unui buget echilibrat in 2013".

  • Vicepremierul Luxemburgului: UE este in pericol

"Nu trebuie sa uitati" ca odata cu propunerea unor schimbari ale tratatelor "apare riscul destramarii Uniunii Europene", deoarece "este nerealist sa credem ca numai articolele prevazute vor fi propuse pentru revizuire", continua Jean Asselborn, intr-o scrisoare deschisa catre Merkel publicata in cotidianul Handelsblatt. Este "nerealist" sa vrei sa modifici anumite articole din tratatele europene asa cum cere Merkel, care "ar face bine sa clarifice" daca urmareste scopuri politice interne, a adaugat acesta.

"Draga doamna cancelar, exista un obiectiv european in lansarea unei dezbateri asupra unor schimbari semnificative ale tratatelor in mijlocul a ceea ce poate fi cea mai dificila etapa in cautarea stabilitatii in zona euro?". "Daca urmariti un scop politic intern, ati face bine sa clarificati", a adaugat acesta.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Britanicii vor lansa apoi propriile propuneri, precum si Parlamentul European, iar referendumuri cu rezultate incerte ar fi organizate "fara indoiala" in anumite tari, avertizeaza vicepremierul luxemburghez.


Merkel: Europa, in cea mai grava criza de dupa Al Doilea Razboi Mondial

Cancelarul german, care a refuzat pentru moment sa accepte un rol mai important al BCE sau introducerea euro-obligatiunilor pentru a rezolva criza, asa cum propun alte state, a facut o conditie prealabila din reviziuirea tratatelor europene pentru a intari disciplina bugetara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.