Olanda a subliniat ca ramane hotarata sa tina Bulgaria si Romania in afara spatiului Schengen pana cand cele doua tari vor prezenta dovezi privind progresele facute in lupta impotriva coruptiei

"Este 100 la suta sigur. Nu trebuie sa o puna pe agenda (summitului UE). Pentru noi, raspunsul este clar", a declarat la Bruxelles ministrul olandez al Imigratiei si Azilului, Gerd Leers, referindu-se la o propunere de a discuta subiectul la summitul liderilor Uniunii Europene din 9 decembrie. Romania si Bulgaria "trebuie sa demonstreze mai intai. Acest lucru este mai important decat gasirea unei solutii", a adaugat ministrul, relateaza MEDIAFAX.

Progresele inseamna un inceput

Leers a precizat ca Olanda va examina raportul Comisiei Europene privind eforturile facute de Romania si Bulgaria impotriva coruptiei, care va fi publicat in februarie, pentru a vedea daca s-au inregistrat progrese. "Daca vedem progrese in februarie, atunci este un inceput", a adaugat el.

Bulgaria, o noua Grecie?

Potrivit lui Leers, exista riscul ca in Bulgaria sa se repete scenariul Greciei, care nu reuseste sa respinga imigrantii clandestini ce incearca sa intre in UE din Turcia. "Trebuie sa ne asiguram ca ce se intampla in Grecia nu se va intampla in Bulgaria", a explicat acesta.

Finlanda ofera un compromis Romaniei pentru aderarea la Schengen

Aceste declaratii intervin la aproximativ o luna dupa informatiile potrivit carora Finlanda si-a atenuat pozitia fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen. Tara nordica este de acord acum ca UE sa-si deschida granitele aeriene si maritime cu Romania si Bulgaria in martie 2012, iar problema frontierelor terestre sa fie discutata in iulie.

Romania si Bulgaria ar fi trebuit sa adere la spatiul Schengen in primavara lui 2011, dar aderarea lor a fost respinsa de Franta si Germania, din cauza coruptiei si crimei organizate. In septembrie, Finlanda si Olanda s-au opus stabilirii unei date pentru aderarea celor doua tari.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.