Statele Unite nu intentioneaza sa modifice configuratia elementelor antiracheta care vor fi instalate in Europa, anunta Casa Alba ca reactie la avertismentele Moscovei, reiterand ca sistemul nu este indreptat impotriva Rusiei, informeaza AFP.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a amenintat miercuri ca ar putea ordona, in caz de nevoie, luarea unor masuri pentru distrugerea sistemelor de detectie si de control din cadrul scutului antiracheta al NATO. Dmitri Medvedev a amenintat ca Rusia ar putea instala sisteme de rachete nucleare Iskander in enclava Kaliningrad daca Statele Unite vor continua sa aplice fara concesii planul scutului antiracheta din Europa, potrivit MEDIAFAX.

  • Se vor distruge instalatiile europene antiracheta montate de SUA

"Daca celelalte masuri nu vor fi suficiente, Federatia Rusa va instala in vestul si in sudul tarii sisteme ofensive moderne care vor garanta distrugerea instalatiilor europene antiracheta montate de Statele Unite. Una din aceste masuri va fi instalarea unui sistem de rachete Iskander in regiunea Kaliningrad", declara Medvedev.


Presedintele rus a atras atentia ca, in caz de nevoie, fortele armate vor primi ordinul de a lua masuri pentru "distrugerea mijloacelor de detectie si control din cadrul scutului antiracheta" al NATO. Sistemele Iskander dispun de rachete balistice cu raza scurta de actiune, cuprinsa intre 280 si 500 de kilometri, in functie de versiune.

Rusia amenintase in mai multe randuri ca va instala astfel de sisteme in enclava Kaliningrad, situata la frontiera cu Polonia si Lituania, pe malul Marii Baltice. Rusia solicita sa participe la sistemul antiracheta al NATO care va fi dezvoltat in Europa sau sa primeasca garantii ca nu va fi vizata capacitatea sa de disuasiune.

  • Medvedev propune impartirea Europei in mai multe zone de responsabilitate militara

Medvedev a reiterat miercuri propunerea de impartire a continentului european in mai multe zone de responsabilitate militara, o initiativa respinsa de NATO in 2010. "In cazul evolutiei nefavorabile a acestei situatii, Rusia isi rezerva dreptul de a renunta la orice acord in domeniul dezarmarii", a insistat Medvedev. "Circumstantele actuale pot justifica iesirea Rusiei din Tratatul START", acordul de dezarmare semnat cu Statele Unite in aprilie 2010, a spus el. Medvedev a facut aceste declaratii in perspectiva alegerilor legislative din Rusia.
Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

NATO intentioneaza sa amplaseze elemente antiracheta americane in Europa, argumentand ca trebuie contracarate amenintari provenind din state precum Iranul. Romania, Turcia, Polonia si Spania au semnat acorduri pentru participarea la acest sistem.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.