Partidul Popular, aflat in prezent in opozitie, a obtinut majoritatea absoluta in urma scrutinului parlamentar desfasurat in Spania, conform unui sondaj efectuat la iesirea de la urne, relateaza AFP.

Potrivit sondajelor de tip exit-poll difuzate de postul public de televiziune (TVE), Partidul Popular ar fi obtinut intre 181 si 185 de locuri in Parlamentul de la Madrid, in timp ce socialistii (PSOE), aflati la putere de peste sapte ani, vor avea doar 115 - 119 locuri, relateaza MEDIAFAX.

Victoria conservatorilor era asteptata intr-o tara grav afectata de criza economica si de somaj, actualul Guvern socialist devenind extrem de nepopular dupa adoptarea masurilor de austeritate.

Formatiunea nationalista catalana CiU (Convergencia i Unio) a obtinut 13 - 15 locuri in Parlament, in timp ce coalitia Izquierda Unida (stanga comunista) va avea intre 9 si 11 deputati. Tot conform sondajelor, coalitia separatista basca Amaiur, succesoarea miscarii Batasuna, aripa politica a ETA, a intrat in Parlamentul spaniol, avand sase - sapte locuri.

Miguel Arias, coordonatorul de campanie al PP, a declarat ca Madridul "va face toate sacrificiile".

"Am trait intr-o tara foarte bogata. Oamenii sunt obisnuiti cu un nivel foarte ridicat al serviciilor publice si le ia timp sa admita ca acum suntem o tara saraca, avem multe datorii si, pentru a le achita, trebuie sa reducem cheltuielile publice si sa recastigam increderea pietelor", a adaugat el, conform realitatea.net.

Rajoy, care a promis ca va contracara problema deficitului tarii, va relansa cresterea economica si va reduce rata somajului, a dat asigurari ca este constient de "magnitudinea sarcinii" pe care o are in fata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.