Secretarul Apararii american Leon Panetta a evocat joi o crestere a puterii Indiei si Chinei pe care le-a prezentat drept "amenintari" la adresa Statelor Unite, o gafa repede minimizata de anturajul sau, relateaza AFP.

Intr-o declaratie, in cursul unei vizite pe un santier naval din Connecticut (nord-est), unde se construiesc submarine nucleare de atac, comandantul Pentagonului a trecut in revista amenintarile la adresa securitatii Statelor Unite, citand Iranul, Coreea de Nord si atacurile pe Internet, relateaza MEDIAFAX.


Dar nu s-a oprit aici. Abandonand brusc retorica traditionala a oficialilor americani, el a adaugat India si China.

"Ne confruntam cu amenintarea puterilor emergente, China, India si alte tari, fata de care trebuie sa ne protejam si sa facem astfel incat sa avem intotdeauna suficienta putere in Pacific, pentru a le face sa inteleaga ca nu ne vom clinti" in fata lor, a declarat el in fata muncitorilor.

Aflat intr-un turneu in Pacific, in aceasta saptamana, presedintele Barack Obama a reafirmat angajamentul american in regiune. Dar Washingtonul a avut intotdeauna grija sa nu prezinte China ca pe o amenintare, chiar daca relatiile intre cele doua tari sunt uneori delicate.

In ceea ce priveste India, oficialii americani o vad ca pe un partener tot mai important in regiune, cu care Pentagonul incearca sa dezvolte cooperarea.

Un purtator de cuvant al Pentagonului, capitanul de vas John Kirby, le-a spus repede jurnalistilor care il insoteau pe secretar ca Paneta nu considera nici India si nici China drept amenintari.

"El se referea la provocarile la care sunt supuse puterile emergente, provocari pe care le impartasim cu ele, in timp ce incercam sa ne amelioram relatiile, intr-un mediu turbulent si dinamic pe planul securitatii", a subliniat el.

Panetta a mai facut o gafa, in cursul unei vizite la Bagdad, in iulie, cand a legat interventia americana din 2003 de atentatele de la 11 septembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.