In urma cu doar cativa ani, Mihail Hodorkovski era cel mai bogat om din Rusia si ocupa unul din primele locuri in clasamentul revistei "Forbes" al celor mai instariti pamanteni. Acum, detinutul Hodorkovski isi ispaseste pedeapsa de opt ani la o inchisoare din Siberia, la capatul lumii. Pentru a-l vizita pe Mihail, Inna, sotia lui, trebuie sa zboare 6.000 de kilometri, apoi sa petreaca alte noua ore in trenul care o duce la Irkutsk, unde este inchis fostul miliardar rus. Ea poate sa-l viziteze de zece ori pe an. De fiecare data, Inna poate petrece cu sotul ei doua zile intr-o celula privata, justitia rusa hotarand ca cei doi pot intretine relatii sexuale.

Autoritatile ruse l-au transferat pe Mihail, in varsta de 42 de ani, in aceasta inchisoare la inceputul lunii trecute. Fondatorul gigantului petrolier Iukos a fost condamnat la opt ani de inchisoare pentru o evaziune fiscala in valoare de mai multe miliarde de dolari. in centrul de detentie unde a fost transferat luna trecuta, Mihail Hodorkovski este tratat ca orice alt puscarias, trebuind sa urmeze un program foarte strict. inainte de fi mutat in Siberia, cand era la inchisoarea moscovita Matroskaia Tisina, magnatul rus a beneficiat de un regim de detentie mai putin sever.

Conform declaratiilor lui Piotr scedrov, un informator care pretinde ca a fost coleg de celula cu miliardarul, Hodorkovski arunca lenjeria de pat si hainele pe care le folosea si pe care le primea de acasa. "Lenjeria lui de pat era intotdeauna imaculata, de cea mai buna calitate. Cearsafurile pe care le folosea erau fie rosu aprins, fie albastru inchis", a declarat revistei americane "Forbes" puscariasul. Conform altor surse, in inchisoare miliardarul citea romane politiste si discuta cu placere probleme de filosofie, literatura, arta, politica si religie. Hodorkovski a ramas in amintirea fostilor sai colegi de celula si ca un tip generos si caruia ii placea sa rada.

Programul zilnic din puscarie

6.00: Trezirea
6.30: Micul dejun (doar ceai negru si terci de orz)
7.00: Apelul in curtea interioara; detinutii trebuie sa stea in picioare timp de doua ore
9.00: Munci casnice: curatenie, spalarea podelelor etc.
12.00: Pranzul (cartofi, paine neagra, ceai, rareori carne)
13.00: Alte doua ore de stat in picioare in curtea interioara
15.00: Munci casnice sau la atelierul inchisorii
16.00: Timp liber
17.00: Pregatirea cinei (tot cartofi cu paine)
19.00: Igiena personala
20.00: Program tv - postul este decis de gardieni
22.00: Stingerea


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.