Postul de televiziune France24 a difuzat marti un reportaj despre scolarizarea romilor realizat in satul Barbulesti, din sud-estul Romaniei, in cadrul unei emisiuni care promoveaza Obiectivele Mileniului pentru Dezvoltare, intre care necesitatea educatiei primare pentru toti.

"Romania numara 2,5 milioane de romi. Guvernul a inteles ca fara educatie, nu exista integrare viabila pentru aceasta comunitate. Dar in practica, a lua drumul scolii inseamna adeseori a infrunta o serie de noi probleme pentru familii", incepe reportajul postului francez de televiziune, conform MEDIAFAX.

  • Satul Barbulesti, la inceputul secolului XX

Acesta este realizat in satul Barbulesti, unde "timpul pare ca s-a oprit" si unde drumul care duce spre centrul sau este in aceeasi stare ca la inceputul secolului XX.

Reportajul se concentreaza pe situatia a doua fete de etnie roma, Alina, in varsta de 9 ani, si sora ei Nina, de 12 ani, care se pregatesc sa mearga la scoala. Dupa ce au alergat ratele, cele doua fete se instaleaza la o masa improvizata pentru a-i scrie mamei lor, plecate in Franta, o scrisoare. Alina se straduieste sa scrie cateva litere, dupa care exclama: "Nu mai stiu sa scriu! Inainte de vacanta de vara puteam, sa fac litere frumoase, dar am uitat".

Mama lor a plecat in Franta convinsa ca cersind pe strazile din Paris va putea sa le asigure o viata mai buna celor doua fiice ale sale. In urma cu cateva luni, tatal lor a murit intr-un accident de masina si fetele sunt ingrijite in prezent de bunica lor, care se plange ca nu are ce sa le dea sa manance si cu ce sa le imbrace.

Reportajul prezinta si declaratiile fostului primar al satului, Ion Cutitaru, care urmeaza cursurile liceale intr-o localitate invecinata si care este convins ca dand un exemplu personal ii va convinge pe semenii sai ca eductia este singura sansa spre o mai buna integrare a romilor in societate.

Prostituatele romance "sufla" clientii colegelor frantuzoaice

La inceputul anilor '90, dupa inlaturarea regimului comunist, doar 100.000 de copii romi mergeau la scoala in Romania. In 20 de ani, acest numar s-a triplat. Si, in pofida dificultatilor zilnice cu care se confrunta acestia, sunt tot mai numerosi cei care se inscriu la scoala primara.

Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

[VIDEO] Italia: Romanii sunt proxeneti si criminali din "Tigania"

Emisiunea bilunara "Objectiv espoir" prezinta 20 de subiecte de cate zece minute pe marile teme ale Obiectivelor Mileniului pentru Dezvoltare, adoptate de ONU in 2000 pentru eradicarea saraciei extreme in lume. La acest proiect participa RFI, France 24 si Fundatia Goodplanet, care s-au asociat pentru difuzarea mai multor programe scurte, subventioate cu 965.000 de euro de Uniunea Europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.