Urme misterioase de iod 131, care ar putea proveni de la deseuri radioactive dintr-o tara straina, inca neidentificata, au fost depistate in aerul din Franta dar acestea nu reprezinta un risc pentru sanatatea publica, a anuntat marti Institutul de radioprotectie si siguranta nucleara, citat de AFP.

Originea si data deseurilor aflate la originea acestei poluari cu iod 131, un element cu timp de injumatatire scurt, de doar opt zile, "sunt necunoscute in prezent", dar nu au nicio legatura cu accidentul nuclear de la Fukushima, in Japonia, potrivit IRSN.

Institutul a fost informat de retelele sale stiintifice in legatura cu depistarea de catre mai multe tari din Europa centrala a "iodului 131 in aer" si a efectuat analize pentru a stabili daca acest element radioactiv este prezent si in Franta, relateaza MEDIAFAX.

"Primele rezultate arata ca exista urme de iod 131 in aerul din Franta la niveluri de concentrare ce nu depasesc cativa microbecquerel pe metrul cub si se apropie de limita detectata de instrumentele de masurare", potrivit IRSN.

"Daca prezenta iodului 131 este total neobisnuita la aceasta scara a teritoriului national, indicand aparitia unor deseuri radioactive anormale in atmosfera, nivelul de concetrare observat nu reprezinta niciun risc pentru sanatatea populatiei", asigura institutul.

In prezent, specialistii incearca sa refaca traiectoria acestor mase de aer care transporta iod 131.

La 11 noiembrie, Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a anuntat prezenta iodului 131 in atmosfera in Cehia si in alte tari europene, dar a precizat ca nivelul identificat nu prezinta "niciun risc pentru sanatate".

AIEA nu a precizat despre ce alte tari este vorba, dar mai multe agentii pentru siguranta nucleara din tarile vecine - Polonia, Austria, Slovacia - au dezvaluit prezenta acestei substante in atmosfera, in doze foarte mici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.